Komentārs par elektroenerģijas cenu 17.nedēļā

Aizvadītajā nedēļā visos Baltijas tirdzniecības apgabalos palielinājās elektroenerģijas cenas. Lielākais kāpums novērots Lietuvā – tur cenas palielinājās par 31% līdz 58,10 EUR/MWh. Savukārt Latvijas un Igaunijas tirdzniecības apgabalos nedēļas vidējā elektroenerģijas cena vienoti pieauga par 30% un bija 56,84 EUR/MWh. Nord Pool vidējā sistēmas cena pieauga par 45% līdz 52,79 EUR/MWh.

Viens no galvenajiem faktoriem, kas sekmēja Nord Pool sistēmas cenas kāpumu aizvadītajā nedēļā, bija zema izstrāde vēja stacijās, kas samazinājās par 62%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, tā šogad bija vismazākā vēja izstrāde nedēļā, turklāt bija novērojams arī izejvielu cenu pieaugums. Ietekmi uz cenu aizvadītajā nedēļā atstāja arī Somijas atomelektrostacijas Olkiluoto ikgadējie plānotie apkopes darbi no 25.aprīļa līdz 10.maijam, un tas veicināja Somijas tirdzniecības apgabala elektroenerģijas cenas pieaugumu par 73% līdz 54,04 EUR/MWh. Baltijā elektroenerģijas cenas kāpumu galvenokārt veicināja augstākas elektroenerģijas cenas Ziemeļvalstīs, zemāki atjaunīgās enerģijas –vēja un hidroelektrostaciju – izstrādes apjomi, kā arī par 7% mazākas enerģijas plūsmas no Somijas, par 65% mazākas no Zviedrijas SE4 apgabala un par 23% lielākas no Krievijas.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, Nord Pool reģionā patēriņš pieauga līdz 8 004 GWh, izstrādes apjomi palika iepriekšējās nedēļas līmenī un tika saražotas 8 293 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 3%, un kopā tika patērētas 502 GWh. Igaunijā patēriņš palielinājās par 1%, un tika patērētas 146 GWh. Latvijā patēriņš bija par 2%, lielāks, kopā tika patērētas 134 GWh. Lietuvā patēriņš pieauga par 5% līdz 222 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 1% un bija 305 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde bija par 12% mazāka, iepriekšējā nedēļā tika  saražotas 115 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 39% līdz 106 GWh, tajā pašā laikā Lietuvā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 11% un bija 84 GWh.

Izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 86%, Igaunijā 73%, bet Lietuvā 38%. Baltijas valstīs tika saražots 61% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.