Komentārs par elektroenerģijas cenu 48.nedēļā

Aizvadītajā nedēļā visos Nord Pool tirdzniecības apgabalos vidējās elektroenerģijas cenas palielinājās. Igaunijā cena pieauga par 37% līdz 45,44 EUR/MWh, arī Latvijas tirdzniecības apgabalā elektroenerģijas cena bija 45,44 EUR/MWh, pieaugot par 35%, savukārt Lietuvā cena pieauga par 35% līdz 45,67 EUR/MWh. Nord Pool nedēļas vidējā sistēmas cena palielinājās no 2,10 EUR/MWh līdz 10,52 EUR/MWh.

Nord Pool reģionā elektroenerģijas cenu kāpumu ietekmēja vēsāki un sausāki laikapstākļi. Ziemeļvalstīs gan saglabājās augsts ūdens rezervuāru līmenis, tomēr cenu pieaugumu noteica pieaugošais patēriņš un zemāka vēja staciju izstrāde, kas bija par 50% zemāka, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Baltijā elektroenerģijas cenas ietekmēja arī kopējās cenas tirgū un zemāka enerģijas plūsma no Zviedrijas SE4 apgabala.

Salīdzinot ar aizvadīto nedēļu, Nord Pool reģionā patēriņš pieauga līdz 8 939 GWh, un izstrādes apjomi pieauga līdz 9 141 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 1% līdz 566 GWh. Igaunijā patēriņš bija 171 GWh, un tas ir bez izmaiņām, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Latvijā patēriņš pieauga par 3% līdz 144 GWh, bet Lietuvā pieauga par 1% līdz 251 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 5% līdz 321 GWh, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Latvijā elektroenerģijas izstrāde palielinājās par 29%, un iepriekšējā nedēļā tika saražotas 123 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi samazinājās par 2% līdz 94 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 9% līdz 104 GWh.

Izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 86%, Igaunijā 55%, un Lietuvā 41%, bet Baltijas valstīs pagājušajā nedēļā tika saražoti 57% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.