Šobrīd Latvija ir lielākā elektroenerģijas eksportētāja Baltijā


Atbildot uz augsto tirgus pieprasījumu, Latvija turpina veiksmīgi eksportēt saražoto elektroenerģiju – šorīt plkst. 10:00 tie bija 832 MW. Īpaši intensīva izstrāde ir  gan Daugavas hidroelektrostacijās, gan Rīgas termoelektrostacijās. Savukārt lielākais imports ir Lietuvā, kur tiek importēts tikpat, cik Latvija patērē.

šorīt pl.10.00 Latvijā patēriņš bija aptuveni 1188 MW, savukārt saražotās elektroenerģijas bilancē teju visu šo apjomu nosedz termoelektrostacijās saražotais – 968 MW, no kā daudz neatpaliek arī hidroelektrostacijas ar 890 MW. Savukārt Igaunija ar kopējo patēriņu 1373 MW eksportē 153 MW, bet Lietuva,  lai nodrošinātu savu patēriņu – 1894 MW, importē 1187 MW.

Līdz ar integrāciju Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū un arvien lielāku cenu izlīdzināšanos vidējā elektroenerģijas cena Latvijā pietuvojas Somijas cenu līmenim.

šodien, 22. janvārī, nodrošinot tirgus pieprasījumu, strādā TEC-1 un TEC-2 abi bloki. TEC saražotā elektroenerģija pašlaik nodrošina 2/3 no kopējā elektroenerģijas apjoma, ko AS “Latvenergo” pārdod tirgū.  šobrīd TEC-1 un TEC-2 tiek saražots gandrīz tikpat daudz elektroenerģijas, cik ir aktuālais patēriņš Latvijā.

Gan Rīgas TEC-1, gan Rīgas TEC-2 ir modernas, augsti efektīvas stacijas, kuras ir iespējams darbināt, reaģējot uz tirgus pieprasījumu.

Augsta ūdens pietece Daugavā nodrošina arī augstu izstrādi Daugavas hidroelektrostacijās, kas līdz ar Rīgas termoelektrostacijām nodrošina tirgus pieprasījumu.

  

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv