Latvieši ar dziesmu sveic Lietuvu simtgadē!


Lai sveiktu Lietuvu simtgades jubilejā, īpaši rīkotā zibakcijā mūsu kaimiņvalstij vairāk nekā 50 cilvēku iedziedāja sveicienu lietuviešu valodā.

Lai godinātu kaimiņvalsti simtgadē, Elektrum organizētā zibakcijā Latvijas simtgades projekta Izdziedam 100 ietvaros iedziedāts sveiciens lietuviešu valodā. Zibakcija norisinājās dienu pirms Lietuvas simtās jubilejas, 15. februārī, pie Lietuvas Republikas vēstniecības Latvijā. Tajā piedalīties bija aicināts ikviens interesents.

 “Paldies jums par šo skaisto sveicienu, paldies, ka atnācāt! Ir grūti solīt, ka mēs Latvijas simtajā jubilejā varēsim jums atdarīt ar to pašu, dziedot dziesmas, piemēram, uz AS “Latvenergo” ēkas kāpnēm, taču ar dziesmu mēs svinēsim visu šo simtgades gadu! Tagad, februārī, mēs svinam simtgadi kopā ar Igauniju un novembrī mēs, protams, būsim kopā ar jums, Latviju, arī ar mūsu dziesmām. Paldies jums par skaistajām dziesmām, ko veltījāt mums,”pēc skanīgā sveiciena teica Lietuvas Republikas vēstnieks Artūras Žurauskas.

 “Mums, latviešiem un lietuviešiem, ir tā laime piedzīvot un svinēt savu valstu 100 gadu jubilejas. Mūsu tautām ir bijuši dažādi laiki un mums vienmēr spēku un izturību ir devusi dziesma – gan valsts pirmsākumos, gan neatkarības atgūšanā, gan arī mūsdienās – svētku un prieku brīžos. Tāpēc savu vēlējumu Lietuvai 100. dzimšanas dienā vēlamies izteikt dziesmā,”sacīja Ināra Lisecka, AS “Latvenergo” Mārketinga daļas vadītāja, sveicot Lietuvas Republikas vēstniecības Latvijā pārstāvjus.

Kopā pie vēstniecības sanāca teju 50 dziedātāju, kuri Lienes šomases vadībā kopkorī veltīja dziedājumu Lietuvai – “Daudz baltu dieniņu” latviski un “Daudz laimes dzimšanas dienā” jeb “Su gimimo diena, brangi Lietuva!” lietuviski, turklāt pasniedza gardu sveicienu svētkos – eklēru kūku, kas veidota skaitļa 100 formā.

Ikviens, kurš vēlas sveikt savus lietuviešu radus, draugus, paziņas svētkos, vēl joprojām var iedziedāt dziesmu lietuviešu valodā: “Su gimimo diena, brangi Lietuva!” vietnē www.izdziedam100.lv vai mobilajā lietotnē. Pēc dziesmas iedziedāšanas to var nosūtīt kā sveicienu svētkos kādam konkrētam cilvēkam vai veltīt Lietuvai, daloties ar to sociālajos tīklos un izmantojot tēmturus #LV100 un #LT100.

 “Izdziedam 100” ir Latvijas skaistāko un nozīmīgāko dziesmu digitāla platforma –  Latvijas simtgades projekts, kas aicina iedzīvotājus līdz Latvijas simtgadei piedalīties garākajā iemīļoto latviešu dziesmu izdziedāšanā īpaši projektam izveidotā mobilajā lietotnē un interneta vietnē Izdziedam100.lv. Katru mēnesi lietotne tiek papildināta ar jaunām dziesmām no kādas Latvijas desmitgades, kuras ikviens ir aicināts izdziedāt, tādējādi saglabājot savu dziedājumu vēsturei. Lietotnē var noklausīties dziesmu oriģinālus, apskatīt notis, vārdus, kā arī uzzināt vēsturiskus faktus par dziesmu tapšanu un to autoriem.

Elektrum iniciētā projekta mērķis ir ambiciozs – uzstādīt rekordu ar visvairāk vienuviet digitāli iedziedātajām latviešu dziesmām, kas kopā veidotu garāko kopdziesmu pasaulē un būtu dāvana Latvijai tās simtgadē. Projekta patronese ir kultūras ministre Dace Melbārde, platformas saturu veido Latvijā zināmi mūzikas un vēstures eksperti: Juris Vaivods, Aigars Grāvers, Daiga Mazvērsīte, Barba Ekmane un Kaspars Strods.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv