Obligātā iepirkuma komponenšu izmaiņas


2018.gada 1.jūlijā ar valdības lēmumu stājas spēkā jaunas obligātā iepirkuma un jaudas komponentes. Jaudas komponente, kas veido daļu no obligātā iepirkuma komponentēm (OIK), turpmāk būs mazāka visiem elektroenerģijas galalietotājiem neatkarīgi no pieslēguma veida.  

Visiem elektroenerģijas lietotājiem kopējo maksājumu par OIK veido divas daļas, no kurām viena ir fiksēta, savukārt otra mainās proporcionāli patērētajai elektroenerģijai.  

Fiksētā daļa (jaudas komponente) atkarīga no elektrības pieslēguma sprieguma pakāpes un patēriņa grupas. Piemēram, mājsaimniecībai ar vienfāzes pieslēgumu jaudas komponente mēnesī būs 0,876 EUR (ar PVN), savukārt mājsaimniecībai ar trīsfāžu pieslēgumu un pieprasīto jaudu 16 A tā būs 2,262 EUR (ar PVN).  

Mainīgā daļa (obligātā iepirkuma komponente) veidosies proporcionāli patērētajai elektroenerģijai – 0,0177 EUR/kWh (ar PVN).  

Līdz ar to kopējais maksājums, piemēram, mājsaimniecībai ar vienfāzes pieslēgumu un elektroenerģijas patēriņu 90 kWh mēnesī, būs 90 x 0,0177 + 0,876 = 2,47 EUR (ar PVN). 

 

Aprēķināt jauno OIK ietekmi uz savām pakalpojuma izmaksām varat, izmantojot kalkulatoru AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" mājaslapā eptirgotajs.lv/oik-kalkulators.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv