Enerģētikas muzejs piedalās akcijā "Apceļo Latvijas muzejus!"


Šogad Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejs pirmo reizi piedalās Latvijas Muzeju biedrības rīkotajā  vasaras akcijā  "Apceļo Latvijas muzejus!". Akcijas ietvaros līdz pat 31.augustam, Enerģētikas muzejs aicina iesaistīties ikvienu Latvijas iedzīvotāju un iepazīt enerģētikas mantojumu, izzināt Latvijas enerģētikas trīs gadsimtu pieredzi – no pirmās iedegtās elektriskās spuldzītes Rīgā 1878.gadā līdz elektroenerģijas ražošanai mūsdienās Daugavas hidroelektrostacijās un Rīgas termoelektrostacijās. Aicinām izzināt  stāstus par elektroenerģijas lietošanas paradumiem sabiedrībā 20.gadsimtā.

Enerģētikas muzejā Ķeguma prospektā 7/9, Ķegumā, Ķeguma novadā visi interesenti aicināti iepazīt Latvijas elektroenerģētikas vēsturi, apskatīt Latvenergo koncerna industriālā mantojuma vērtības – Ķeguma un Pļaviņu hidroelektrostaciju vēsturiskās turbīnas, daudzveidīgas elektroenerģijas pārvades un sadales iekārtas, kā arī atjaunoto izstādi "Elektrība dara visu", kuras saturs ir papildināts ar jauniem eksponātiem. To vidū unikāli skaitītāji, kuros kā telefona automātos kādreiz varēja iemest naudu un izmantot noteiktu elektrības apjomu.

Interaktīvai un daudzpusīgākai ekspozīcijas apskatei, piedāvājam iespēju izmantot mobilo lietotni "Enerģētikas muzeja mobilais gids". Mobilā lietotne sniedz iespēju  iegūt papildu informāciju par interesantākajiem eksponātiem, izpētīt tos senās fotogrāfijās un kinohronikās, izspēlēt interaktīvu spēli vai pat atdzīvināt vēsturiskās bildes. Muzeja apmeklējuma laikā interesentiem uz vietas tiek piedāvātas viedierīces, kurās ir pieejama mobilā lietotne.

Muzejs aicina interesentus piedalīties izglītojošās nodarbībās par Daugavas hidroelektrostaciju vēsturi, kā arī uzzināt kā ievērojamais latviešu kinooperators un fotogrāfs Eduards Kraucs (1898-1977) dokumentējis Ķeguma hidroelektrostacijas celtniecību 1936.-1940.gadā.

Tūrisma sezonas laikā līdz pat 28.oktobrim Enerģētikas muzejs atvērts apmeklētājiem katru dienu no 9.00 līdz 17.00, ieskaitot arī sestdienas un svētdienas. Muzeja apmeklējums ir bezmaksas.

Akcijā "Apceļo Latvijas muzejus"piedalās visi Latvijas muzeji, lai ikvienu aicinātu apmeklēt muzejus, ieraudzītu sev saistošo un pastāstītu par to arī citiem – draugiem, paziņām, sociālo tīklu sekotājiem. Akcijas mērķis ir popularizēt kultūras mantojumu, kas glabājas Latvijas muzejos, kā Rīgā, tā ārpus tās, Latvijas pierobežā, kā arī vidienē, veicināt to atpazīstamību, rosināt interesi par piedāvājumu un parādīt to šarmu.

Ja apmeklētājs vēlas piedalīties konkursā, nepieciešams profils sociālajā tīklā Facebookvai Instagram. Akcijas galvenā platforma ir sociālā tīkla Facebook lapa www.facebook.com/apcelolatvijasmuzejus, bet šajā gadā savus stāstus var publicēt arī Instagram kontā. Apmeklējot kādu no muzejiem, dalībniekam savā Facebook profilā, laika līnijā jāievieto foto no apmeklētā muzeja un jākomentē piedzīvotais, redzētais un uzzinātais. Tāpat jāpievieno norāde @Apceļo Latvijas muzejus un jāatzīmē atrašanās vieta, izmantojot sociālā tīkla Facebook rīku ar vietas atzīmēšanu vai arī ierakstot konkrētu muzeju, piemēram, @Energetikasmuzejs. Instagram kontā visiem stāstiem noteikti jāpievieno mirkļbirka #apcelolatvijasmuzejus, kā arī konkrētā muzeja mirkļbirka, piemēram, #energetikasmuzejs.

Nosakot akcijas uzvarētājus, žūrijas komisija vērtēs dalībnieka atraktivitāti un aktivitāti, ievietojot interesantākos attēlus, ierakstus un vērojumus par vismaz 5 apmeklētajiem muzejiem.

Lai motivētu piedalīties akcijā "Apceļo Latvijas muzejus!", uzvarētājiem paredzēts balvu fonds:

  1. Brīvbiļetes no dažādiem Latvijas muzejiem, piem., Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, Latvijas Nacionālais Vēstures muzejs, I.Ziedoņa muzejs u.c.;
     
  2. Radošās nodarbības, muzejpedagoģiskās programmas un izzinošas ekskursijas grupām  līdz 10 cilvēkiem (Memoriālā Muzeju apvienība (Raiņa muzejs "Jasmuiža", Rakstnieka memoriālmājā un dārzā Skrīveros), Latvijas Nacionālais Vēstures muzejs, O.Kalpaka muzejs "Airītes", Talsu novada muzejs u.c. muzeji);
     
  3. muzeju izdevumi un katalogi;
     
  4. speciālās balvas no Latvijas Muzeju biedrības. 

 

Ar akcijas nolikumu un uzdevumiem var iepazīties Latvijas Muzeju biedrības mājas lapā www.muzeji.lv.

Lai būtu vieglāk izvēlēties, uz kurieni doties, ir iespēja izmantot Latvijas Muzeju biedrības izveidoto karti: http://ej.uz/apcelomuzejus.                    

Iepazīsim Latvijas muzejus, to izstādes un ekspozīcijas, izzināsim vēsturi, tradīcijas un kultūru!

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv