Enerģētikas muzejs - Eiropas kultūras mantojuma dienu 2018 dalībnieks


Atsaucoties Latvijas nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes aicinājumam piedalīties Eiropas kultūras mantojuma dienas 2018 aktivitātēs, šā gada 14. septembrī Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejā (turpmāk – Enerģētikas muzejs) Ķegumā notika tematisks pasākums "Ķeguma spēkstacija – neatkarīgās Latvijas vērienīgākais projekts".

Pasākums bija veltīts Ķeguma hidroelektrostacijas (HES) celtniecībai ar strādnieku ciemata izveidi Ķegumā 1936. – 1940. gadā. Enerģētikas muzejs glabā ievērojamā latviešu kinooperatora un fotogrāfa Eduarda Krauca (1898. -1977.) stikla plašu fotonegatīvu kolekciju par Ķeguma HES celtniecību, kas iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā. E.Kraucam šogad aprit 120 gadi un viņa radītā kolekcija par Ķeguma HES un strādnieku ciemata celtniecību veido neaizmirstamu stāstu latviešu nācijas kolektīvajā atmiņā.

Apmeklētājiem tika piedāvāta izglītojošā programma  "Ķeguma spēkstacija – neatkarīgās Latvijas vērienīgākais projekts", kurā klātesošie iepazina Latvijas Republikas starpkaru perioda grandiozākās tautsaimniecības objekta – Ķeguma HES celtniecības vēsturi. Ķeguma HES bija valsts un nacionālās pašapziņas simbols, apliecinot Latvijas valdības (1918. – 1940.) izpratni par tautsaimniecības un sabiedrības labklājības ilgtspējīgu attīstību, latviešu inženiertehnisko speciālistu profesionalitāti un kompetenci, kā arī spēju attīstīt starptautisko sadarbību Baltijā lielākās un sarežģītākās spēkstacijas būvniecībā.

Interesentiem bija  iespēja apskatīt izstādi "Ķeguma HES – Latvijas enerģētikas lepnums" un noskatīties dokumentālo filmu "Kā tapa Ķeguma spēkstacija. Kārļa Dumbrāja atmiņas". Latvijas simtgades gadā madonietis Kārlis Dumbrājs, kurš piedalījās spēkstacijas būvniecībā, atzīmēs savu 100 gadu jubileju.

Interaktīvai un daudzpusīgākai ekspozīcijas apskatei iriespēja izmantot mobilo lietotni "Enerģētikas muzeja mobilais gids". Mobilā lietotne sniedz iespēju  iegūt papildu informāciju par interesantākajiem eksponātiem, izpētīt tos senās fotogrāfijās un kinohronikās, izspēlēt interaktīvu spēli vai pat atdzīvināt ekspozīcijā skatāmās vēsturiskās bildes.

šogad Eiropas kultūras mantojuma dienas  noritēja no 14. līdz 16. septembrim 64 vietās visā Latvijā. Pasākumu programmas piedāvā ne tikai iepazīties ar vietām un notikumiem, kas cieši saistīti un liecina par Latvijas valsts idejas rašanos, bet arī apzināties, kas ir kultūras mantojums, ko radām un glabājam nākotnei.

Līdz šā gada 28. oktobrim Enerģētikas muzejs atvērts apmeklētājiem katru dienu no 9.00 līdz 17.00, ieskaitot arī sestdienas un svētdienas.

Atgādinām, ka projekta “Ar vilcienu uz Enerģētikas muzeju Ķegumā!” ietvaros Latvijas izglītības iestāžu audzēkņiem tiek piedāvāts brauciens (turp vai turp – atpakaļ) ar vilcienu uz Ķegumu, vilciena biļetēm piešķirot 50% atlaidi. Jāatzīmē, ka 50% atlaidi vilciena biļetēm nodrošina AS “Pasažieru vilciens” no jebkuras stacijas, kā arī minētā atlaide ir spēkā ne tikai skolēniem, bet arī skolotājiem un skolēnu grupas pavadošajiem vecākiem.

https://www.latvenergo.lv/lat/energetikas_muzejs/

 

Pasākuma apmeklētājam vai viņa pilnvarotajam pārstāvim ir tiesības iebilst savu fotoattēlu publicēšanai, nosūtot iebildumus uz e-pastu muzejs@latvenergo.lv, norādot identificējošu informāciju (piemēram, fotografēšanas laiku un izskatu raksturojošu informāciju).Vairāk informācijas www.latvenergo.lv/dati.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv