Izdots fotoalbums "Latvijas enerģētikas lepnums – Ķeguma hidroelektrostacija Eduarda Krauca fotogrāfijās"


2019. gada 14.martā  AS "Latvenergo" Rīgas HES (Doles sala, Salaspils) izlaida kinodokumentālista un fotogrāfa Eduarda Krauca fotoalbumu par Ķeguma hidroelektrostacijas celtniecību 1936. – 1940.gadā.

Latvijas valsts pirmajā periodā (1918−1940) kā viens no  lielākajiem sasniegumiem tautsaimniecībā jāmin Ķeguma hidroelektrostacija (HES), kas tapa ar sabiedrības entuziasmu un atbalstu. Var droši apgalvot, ka Ķeguma HES ir Latvijas valsts pirmā perioda laika zīme un tautas pašapziņas simbols.

Ķeguma HES apliecināja, ka Latvija ir inovāciju valsts, kur sabiedrība izprot elektroenerģijas nozīmi tautsaimniecībā un sabiedrības labklājībā, uzceļot vienu no tolaik modernākajām enerģijas ražotnēm Eiropā. Ķegums iezīmēja būtisku  enerģētikas attīstības virzienu Latvijā, liekot pamatu valsts vienotai energoapgādei.

Sagaidot Latvenergo 80. jubileju, izdots fotoalbums "Latvijas enerģētikas  lepnums − Ķeguma hidroelektrostacija Eduarda Krauca fotogrāfijās". Izdevumā apkopotas ievērojamā kinodokumentālista un fotogrāfa Eduarda Krauca (1898−1977) izcilas  284 fotogrāfijas no Enerģētikas muzeja krājumā esošās fotonegatīvu uz stikla pamatnes kolekcijas "Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita. 1936−1940", kura  iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā. Eduards Kraucs mūsdienu cilvēkam radījis unikālu iespēju – skatīt un dzīvot līdzi spēkstacijas būvniecības procesam, pievēršot uzmanību konkrētām objekta detaļām, un vienlaikus ļauj apbrīnot arī vērienīgos un kolorītos būves kopskatus, kuros līniju un laukumu tvērums valdzina ar grafikas darba izteiksmību. Kolekcija apliecina meistara laikmetīgo domāšanu, augsto profesionalitāti un dokumentālista precizitāti.

Āris Žīgurs, AS “Latvenergo” galvenais izpilddirektors:“Ir ļoti svarīgi saprast, ka šis stāsts par Eduarda Krauca kolekciju patiesībā ir stāsts par inovācijas nemiera garu, kas aizvien piemitis latviešu tautai. Ķeguma hidroelektrostacija pēc uzcelšanas bija viena no modernākajam visā Eiropā un bija teju kā sinonīms modernai enerģētikai Latvijā. Tieši tāpat  E. Krauca vārds saistās ar modernu tehnoloģiju un filmu specefektu izmantošanu un pat izgudrošanu.  ” 

Baiba Moļņika, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre: “Latvenergo jubilejas gadā novēlu uzņēmumam gūt augstus ekonomiskos sasniegumus  un gūt panākumus citu valstu vidū.  Eduarda Krauca fotonegatīvu kolekcija aicina aizdomāties  par cilvēces attīstību.šī  kolekcija dokumentēja Latvijas enerģētikas izrāvienu 30. gadu beigās, tā  parādīja Eiropai, ko spēj radīt cilvēku prāti. E.Krauca fotonegatīvu kolekcija vieno gan cilvēcisko, gan   inovācijas jaunradi, un šis mantojums ir unikāls. Novēlu turpināt Latvenergo iet šo ceļu un ar kolekciju veidot tiltu, lai stāstītu par mūsu enerģētikas mantojumu. Novēlu,  lai  tas motivētu mūsdienu inženierus  radīt jaunas inovācijas, saglabāt to nākamajām paaudzēm un izmantot Latvenergo potenciālu enerģētikas, cilvēces un vides kvalitātes izaugsmei.”

Fotoalbumā publicētās fotogrāfijas papildina fragmenti no Ķeguma spēkstacijas būvinspekcijas tehniķa Ēvalda šica rakstītajām būvdarbu dienasgrāmatām, kas glabājas Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) Latvijas Valsts vēstures arhīvā. Fotoalbumā publicēti kinožurnālu "Latvijas skaņu hronika" fragmenti no LNA Latvijas Valsts kinofotofonodokumenta arhīva, kurus var noskatīties, izmantojot mobilo lietotni Overly.

AS "Latvenergo" dāvina fotoalbumu Latvijas lielākajām bibliotēkām,  kā arī visām UNESCO "Stāstu bibliotēkām", veicinot UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālā reģistra vērtības – Ķeguma spēkstacijas celtniecības dokumentārā mantojuma pieejamību sabiedrībai. 

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv