Enerģētikas muzejs Ķegumā ver durvis apmeklētājiem

29.jūnijā apmeklētājiem durvis ver Latvenergo koncerna Enerģētikas muzeja ekspozīcija Ķegumā, kur pieejamas interaktīvas enerģētikas nozares vēstures un attīstības izzināšanas iespējas. Apmeklētāji aicināti izmantot mobilo gidu, kā arī ar derīgu Covid-19 sertifikātu pieejams klātienes gida pakalpojums.

Enerģētikas muzeja pamatekspozīcijā piedāvājam izzināt Latvijas enerģētikas nozares un Latvenergo koncerna vēsturi un attīstību. Brīvdabā apskatāms unikāls industriālais mantojums — vēsturiskā Ķeguma HES turbīna un Pļaviņu HES turbīna.  Apmeklētāji aicināti apskatīt 2020.gadā izveidoto digitālo izstādi "Muzeja krājuma kolekciju izlase", kurā skatāmi muzeja krājuma 550 priekšmetu digitāli attēli. Skatītājiem ir iespēja redzēt unikālas Daugavas hidroelektrostaciju, TEC-1, TEC-2, elektroenerģijas pārvades un sadales elektrotīkla attīstības fotogrāfijas, senus elektroapgādes projektus un elektrības rēķinus, kā arī skatīt elektroenerģijas skaitītājus, elektromontieru darba rīkus un piederumus, sadzīvē lietotās elektroierīces.

Mazie ekspozīcijas apmeklētāji varēs vingrināties atjautībā un veiklībā, saliekot interaktīvu puzli, un uzzinot par Daugavas hidroelektrostacijām. Kinētiskā siena "Elektrības ceļš" interaktīvā un iesaistošā veidā ikvienam interesentam piedāvā uzzināt par elektroenerģijas ražošanu AS "Latvenergo", elektroenerģijas tirgu, pārvadi, sadali un piegādi lietotājiem, kā arī par energoefektīvu elektroenerģijas lietošanu.

Apmeklētājiem ir pieejama arī mobilā lietotne "Enerģētikas muzeja mobilais gids". Tajā 24 eksponāti ir papildināti ar digitālu saturu — kinohronikām, senām fotogrāfijām un interesantiem faktiem, ļaujot padziļināti iepazīt enerģētikas vēsturi un mantojumu.

Ingrīda Lāce, Starptautisko attiecību un korporatīvās sociālās atbildības direktore: "Mēs ļoti priecājamies, ka pēc pusgada pārtraukuma atkal ir iespēja uzņemt apmeklētājus klātienē Enerģētikas muzejā. Ekspozīcijā ir pieejams enerģētikas mantojums, digitālās iespējas dažādu vecumu un interešu apmeklētājiem enerģētikas industrijas un koncerna vēstures un attīstības izzināšanai. Aicinām gūt iedvesmu, jaunas zināšanas un pieredzi par nacionālo enerģētikas mantojumu un enerģijas industrijas ilgtspēju!"

Lai apmeklētu Enerģētikas muzeja ekspozīciju Ķegumā, divas darba dienas pirms plānotā apmeklējuma jāpiesakās Latvenergo mājaslapas sadaļā Muzejs/ Piesakies ekskursijai. Personas, kuras ir vakcinējušās pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā to pārslimojušas, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, varēs izmantot arī gida pakalpojumu.

Enerģētikas muzeja ekspozīcija Ķegumā atvērta no otrdienas līdz svētdienai no 9.00 līdz 17.00. Rūpējoties par apmeklētāju drošību, ekspozīcijā izvietotas informatīvās norādes, pieejami dezinfekcijas līdzekļi un vienreizlietojamie cimdi multimediju satura izpētei.