Latvenergo ir ieinteresēts tikai jaunu un jaudīgu vēja parku izbūvē

AS “Latvenergo” noliedz TV raidījuma “Nekā personīga” svētdienas, 26.janvāra, izlaidumā aplūkoto pieņēmumu, ka Latvenergo grasās iegādāties Latvijā funkcionējošu vēja elektrostaciju parku. Koncerna biznesa attīstības dienaskārtībā nav šāda plāna, un nav saņemts lietišķs piedāvājums, kas atbilstoši Latvijas likumdošanai tiktu izskatīts uzņēmuma valdē un padomē un tiktu virzīts akceptam Ministru kabinetā.

Latvenergo koncerns ir Baltijas valstīs vadošais un vērtīgākais enerģētikas uzņēmums, kura stratēģiskā attīstība notiek trīs pamata virzienos - enerģijas ražošana, tirdzniecība un tīklu attīstība. Jau šobrīd elektrības ražošanas jomā sperti nozīmīgi soļus esošo ražošanas jaudu diversificēšanas un jaunu attīstības virzienā, lai pilnveidotu koncerna vērtību palielinošu ģenerācijas portfeli. Tiek pievērsta arī liela uzmanība vēja enerģijas izmantošanas paplašināšanai valstī, plānojot vēja elektrostaciju parku projektu attīstību.

Līdz ar to atbilstoši darbības mērogam Latvenergo koncerna interese vēja enerģētikā ir tikai un vienīgi par jauniem lielas jaudas, jaunāko tehnoloģiju un komerciāli izdevīgiem projektiem. Būtiski, ka jauno jaudu attīstīšanai un komerciālai darbībai nav vajadzīgas subsīdijas.

“Analizējot vēja parku izveidi, Latvenergo investēs atjaunīgo energoresursu projektos tikai tad, ja ģenerētā elektrība bez subsīdijām spēs izturēt sacensību par pieprasījumu tirgū. Zemas lietderības un pastāvīgi no klientiem subsīdiju maksājumus saņemošas vēja stacijas Latvenergo būvēt vai izmantot (kaut ko no esošā) negrasās,” norāda Kaspars Cikmačs, AS “Latvenergo” valdes loceklis. Viņš turpina: “Attīstītajiem projektiem ir jāspēj rentabli konkurēt Baltijas un Ziemeļvalstu tirgū, kurā esam dziļi integrēti un šobrīd sekmīgi darbojamies biržas ikdienas piedāvājumos.”.

Līdz šim Latvenergo izpētes procesā ir ieguvusi informāciju par lielākajām vēja parku attīstībai piemērotajām vietām Latvijā, uzsākts darbs pie pirmā etapa vēja parka izveides Kurzemē, kā arī tiek vērtēts sadarbības projekts ar kaimiņvalstīm. Vēja parka izveidē ir jārēķinās ar vairākiem ierobežojošiem faktoriem - teritorijas izmantošanas ierobežojumiem, vides liegumiem, dabas ainavu aizsardzību utt. kā arī zemju īpašnieku attieksmi.

Pasaulē vēja enerģētika piedzīvo dinamisku attīstību, un Eiropas elektroenerģētiķu nozīmīgākās apvienības Eurelectric kārtējā kongresā, kas notika 2019.gadā, pētnieki demonstrēja vēja elektrostaciju izbūves un darbības izmaksu krituma līkni pēdējos gados. Secinājumi ir pozitīvi un nozares virzītājus ļoti iepriecinoši - turpinās tehnoloģiju attīstība, kas samazina VES iekārtu pašizmaksu uz vienu saražoto megavatstundu. Jau tuvākajos gados ar jauniem vēja ģeneratoriem arī Latvijas vēja apstākļos būs iespējams bez subsīdijām rentabli sasniegt konkurētspējīgas elektrības cenas izstrādi.