AS "Latvenergo" sniedz atbalstu Ukrainas energosistēmas atjaunošanai

30.decembrī Ukrainā veiksmīgi saņemts Latvenergo ziedotais trīsfāzu 110 kV transformators, kas tiks izmantots Ukrainas energosistēmas atjaunošanai pēc Krievijas militārajiem uzbrukumiem. Lai nodrošinātu transformatora nogādi Ukrainā, AS "Latvenergo" veiksmīgi sadarbojās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un starptautiskajām institūcijām – Enerģētikas kopienas sekretariātu un Eiropas Savienības Ārkārtas reaģēšanas koordinācijas centru.

Atsaucoties Ukrainas lūgumam, rekordīsā laikā Latvenergo pārvaldes institūcijas pieņēma lēmumus par trīsfāzu 110 kV transformatora ziedojumu Ukrainas energosistēmas atjaunošanai, un Latvenergo novembra beigās noslēdza dāvinājuma līgumu ar Ukrainas valdības nozīmētu energouzņēmumu. 54 tonnas smagā iekārta ir Latvenergo hidroelektrostaciju rezerves transformators, kas ir atjaunots un uzturēts teicamā darba kārtībā, tādēļ joprojām ir lietderīgi izmantojams energosistēmā. Latvenergo operatīvi nodrošināja iekārtas konservāciju un sagatavošanu transportēšanai.

Atsaucoties Latvenergo un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pieprasījumam, iekārtas nogādāšanu Ukrainā koordinēja Eiropas Savienības (ES) Ārkārtas reaģēšanas koordinācijas centrs sadarbībā ar Enerģētikas kopienas sekretariātu, kā arī Polijas stratēģisko rezervju aģentūru. Transformatora transportēšana finansēta no ES Civilās aizsardzības mehānisma līdzekļiem.

Latvenergo Administratīvais direktors Arnis Kurgs: "Pēc Krievijas karaspēka mērķtiecīgiem un barbariskiem uzbrukumiem Ukrainas energosistēmai, lai iebiedētu ukraiņu tautu un apturētu tās pretestību, atsaucoties Ukrainas lūgumam, Latvenergo nekavējoties rīkojās, ziedojot Ukrainas elektrosistēmai steidzami nepieciešamu 110 kV transformatoru elektroapgādes atjaunošanai, izrādot solidaritāti Ukrainas cilvēkiem un atbalstot Ukrainas uzvaru. Ziedojums Ukrainai tika veikts ārkārtīgi ātrā tempā. Tas bija iespējams, pateicoties ļoti aktīvai, pašaizliedzīgai Latvenergo darbinieku, Latvijas un starptautisko sadarbības partneru rīcībai un koordinētai sadarbībai. Tādēļ liels paldies visiem darītājiem un atbalstītājiem! Slava Ukrainai un tās varoņiem!"

Eiropas krīžu pārvaldības komisārs Janezs Lenarčičs (Janez Lenarčič): "Miljoniem ukraiņu ir apdraudēti, jo Krievija turpina uzbrukt Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai. Eiropas Savienība un tās dalībvalstis dara visu iespējamo, lai palīdzētu uzturēt elektroapgādi Ukrainā. Es pateicos Latvijai par jaudīga transformatora nosūtīšanu, lai palīdzētu Ukrainai grūtā brīdī. ES Civilās aizsardzības mehānisms koordinē savu lielāko operāciju, lai piegādātu Ukrainai tik ļoti nepieciešamās lietas, piemēram, enerģijas un pajumtes nodrošināšanai."

Enerģētikas kopienas sekretariāta direktors Artūrs Lorkovskis (Artur Lorkowski) uzsvēra: "Pateicoties Latvenergo dāsnumam, 110 kV transformators palīdzēs nodrošināt elektrotīkla stabilitāti desmitiem tūkstošu Ukrainas ģimeņu, kurām ziemas vidū trūkst elektroenerģijas. Sekretariāts jau no pirmās kara dienas ir aktīvi atbalstījis Ukrainu, palīdzot uzturēt tās enerģētikas infrastruktūras darbību. Mēs sniedzam palīdzību ārkārtas situācijām nepieciešamā enerģētikas aprīkojuma un instrumentu ziedotājiem visos posmos un kopā ar mūsu partneriem rūpējamies, lai visi ziedojumi pēc iespējas ātrāk sasniegtu Ukrainu."

Ilvija Līvmane
Komunikācijas projektu vadītāja