Šodien Latvijā svinam Enerģētiķu dienu – Latvenergo 82

2021.gadā 22.decembrī Latvenergo koncernam aprit 82 gadi, un tiek atzīmēta Enerģētiķu diena. Šajā datumā 1939.gadā Latvijas Valsts un Ministru prezidents K. Ulmanis parakstīja likumu par Valsts elektrības uzņēmuma "Ķegums" izveidi. Koncerna aizsākums ir zaļā enerģija un arī nākotne, izmantojot vēja, saules un ūdeņraža tehnoloģijas.

No 1939.gada vēstures ir izaudzis energouzņēmums, kas savas pozīcijas ir nostiprinājis jau aiz Latvijas robežām. Ja Ķeguma HES – atjaunīgo resursu izmantošanas stūrakmens – 1940.gadā saražoja 77% no Latvijā saražotās elektroenerģijas apjoma, tad šobrīd, 2021.gada nogalē, Latvijā saražo elektroenerģiju ne tikai savam patēriņam, bet arī eksportam.

Pēdējie gadi koncerna attīstībā ir bijusi ļoti dinamiski, un nākamie būs ar ambicioziem izaugsmes plāniem. Latvenergo vienmēr ir bijis līderis enerģētikas tehnoloģijās, un šobrīd, kad ir izstrādāta jaunā stratēģija, plānojam attīstīt lielāku atjaunīgo energoresursu ražošanu.

Savu ražotņu attīstība valsts patēriņa nodrošinājumam ir Latvenergo prioritāte un lepnums visos laikos – sākot ar aizsākumiem 1939.gadā, tad seko 1955.gads, kad Rīgas nodrošināšanai ar elektroenerģiju darbu sāka Rīgas TEC-1. 1961.gadā sākās mūsu enerģētikas lepnuma un flagmaņa – Pļaviņu HES celtniecība, un 1965.gadā iedarbināja pirmos piecus hidroagregātus. 1973.gadā darbu sāka TEC - 2. 1974.gadā sākās otra lielākā – Rīgas HES būvniecība, savukārt 1979.gadā sāka darboties Ķeguma HES-2.

Atjaunotās Latvijas enerģētikas vēsture sākās ar sarkanbaltsarkanu karogu, kas tika pacelts pie Latvenergo ēkas Rīgā, P. Brieža ielā. Sākās jauns posms arī ražotņu vēsturē – 2001.gadā noslēdzās Ķeguma HES-1 rekonstrukcija, kā arī tika īstenots pirmais lielākais rekonstrukcijas projekts Pļaviņu HES vēsturē. 2005.gadā noslēdzās Rīgas TEC-1 rekonstrukcija, izbūvējot videi draudzīgu kombinētā cikla energobloku, savukārt 2013.gadā pabeigta TEC-2 rekonstrukcija. Šodien visas šīs ražotnes labākajā veidā pilda savu pienākumu – ražo zaļu un konkurētspējīgu elektroenerģiju, ko Baltijas valstu tirgū piedāvā ar tirdzniecības zīmolu Elektrum.

Nākamais solis ir sperts vēl lielākā atjaunīgo resursu jaudu attīstībā – koncerna plānos ir izveidot vēja parku, kā arī palielināt investīcijas saules enerģijā un kā perspektīva nākotnes tehnoloģija tiek pētīta ūdeņraža izmantošana.