Plaša Enerģētikas muzeja informācija internetā


Lai interesentiem nodrošinātu operatīvu informāciju  par Latvenergo koncerna Enerģētikas muzeja aktualitātēm un piedāvājumiem, izstrādāta pārskatāma un ērti lietojama jauna sadaļa mājaslapā - Enerģētikas muzejs. Tajā iespējams skatīt virtuālo tūri, iepazīties ar unikālākajiem mēneša priekšmetiem un drīzumā tiks piedāvātas digitālas izstādes.

Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejs ir vienīgais, kas sniedz Latvijā plašāko informāciju par elektroenerģētikas attīstību Latvijā un tā kolekcijas glabā unikālus sava laikmeta lieciniekus, kurus var aplūkot tikpat nozīmīgā vietā – blakus Ķeguma hidroelektrostacijai, sava laika flagmanim, kas savu nozīmi saglabājis arī mūsdienās.

Interesentu ērtībai, neapmeklējot Ķegumu, iespējams iepazīties ar muzeja izstādēm, virtuālo tūri un aktualitātēm jaunā sadaļā - Enerģētikas muzejs. Atrodama mājaslapas sākumlapas sadaļu joslā,  tā piedāvā izmaiņas un papildinājumus līdz šim jau pieejamajai informācijai par Enerģētikas muzeja piedāvājumu klāstu. Papildinot ar jaunām apakšsadaļām – Ziņas, Piedāvājumi, sniegta informācijapar aktuālākajiem notikumiemun  muzeja piedāvātajiem pakalpojumiem.

Muzeja lapas apmeklētājiem ir iespēja skatīt virtuālo tūri, neklātienē iepazīstot muzeja ekspozīciju un izstādes Ķeguma prospektā 7/9, Ķegumā. Savukārt klātienē Enerģētikas muzejs saviem apmeklētājiem piedāvā Mobilo gidu ekspozīcijā Ķegumā kas ir jauna mobilā lietotne (aplikācija), ko var lejuplādēt vietnēs Google Play un App Store, un tā sniedz iespēju apmeklētājam pašam veidā iepazīt daudzveidīgos muzeja eksponātus.

Līdzīgi kā citiem Latvijas muzejiem, arī Enerģētikas muzejs mājaslapā piedāvā aplūkot Mēneša priekšmetu, kurā ir neliels pētniecisks apraksts par kādu no muzeja krājumā esošajiem artefaktiem. Patlaban pētniekiem un citiem interesentiem ir iespēja uzzināt par 20. gadsimta vidū plaši izmantoto ultravioleto staru lampu jeb kalnu saulīti. Muzeja krājumā ir Vācijā 20. gadsimta 20.–30. gados ražotais un Latvijā reti sastopamais  modelis – ultravioleto staru lampa lodes formā. Kā mēneša priekšmetu piedāvājam iepazīt arī fotoaparātu Ica Ideal 325, kas izgatavots Drēzdenē, Vācijā 20. gadsimta trīsdesmitajos gados un izmantots stikla plašu fotonegatīvu uzņemšanai. Pēc fotovēsturnieka Pētera Korsaka domām, tieši ar šādu fotografēšanas tehniku strādājis fotogrāfs, kinooperators un latviešu skaņu kino aizsācējs Eduards Rihards Kraucs (1898–1977), kurš no 1936. līdz 1940. gadam veica arī Ķeguma spēkstacijas celtniecības fotodokumentēšanu.

Jaunā Enerģētikas muzeja sadaļa dos iespēju muzeja lietotājiem arī turpmāk vairāk uzzināt par enerģētikas mantojumu. Digitalizējot muzeja krājumu, tiks veidotas tematiskas digitālas izstādes. 2018. gadā  −  E. Krauca 120. jubilejas gadā – plānota jauna digitāla izstāde par Ķeguma spēkstacijas būvgaitas spilgtākajiem fotomomentiem (1936.−1940.)

 

Sīkāka informācija: https://www.latvenergo.lv/lat/energetikas_muzejs/

Būsiet laipni gaidīti Enerģētikas muzejā! 

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv