Latvieši ar dziesmu sveic Igauniju simtgadē!


Vairāk nekā 70 cilvēku ar dziesmu latviešu un igauņu valodā sveica Igauniju simtgades jubilejā īpaši rīkotā zibakcijā Igaunijas vēstniecībā.

Lai godinātu kaimiņvalsti simtgadē, Elektrum organizētā zibakcijā Latvijas simtgades projekta Izdziedam 100 ietvaros iedziedāts sveiciens igauņu valodā. Zibakcija norisinājās dienu pirms Igaunijas simtās jubilejas, 23. februārī, Igaunijas Republikas vēstniecībā Latvijā. Piedalīties bija aicināts ikviens interesents, un dziesmā kopā vienojās vairāk nekā 70 cilvēku.

Solvita Linde, AS “Latvenergo” Mārketinga un klientu apkalpošanas funkcijas direktore: “Mēs – trīs valstu savienība, trīs mazas, bet garā spēcīgas Baltijas valstis – vienmēr esam turējušās plecu pie pleca. Baltijas ceļš ir tikai viens no notikumiem, kur esam pārējai pasaulei parādījuši mūsu vienotību un gribasspēku. Dziesma ir veids, kā varam paust savu vēstījumu viens otram un pārējai pasaulei, tieši tādēļ šodien savu vēlējumu Igaunijai 100. dzimšanas dienā izteiksim dziesmā.”

Muzikālais sveiciens ilga aptuveni pusstundu. Zibakcijas dalībniekus vēstniecības pārstāvji uzņēma vēstniecības telpās, kur kopā tika nodziedātas divas dziesmas: “Daudz baltu dieniņu” latviski un “Daudz laimes dzimšanas dienā” igauniski. Sveicēju vidū bija gan Rīgas igauņu pamatskolas skolēni, gan Lienes šomases bērnu un jauniešu radošās studijas un Elektrum pārstāvji, kas iepriekš īpaši šim notikumam bija mācījušies dziedāt igauniski. Zibakcijas noslēgumā Igaunijas Republikas vēstniekam tika pasniegts gards sveiciens svētkos – kūka, kas veidota skaitļa 100 formā.

Tõnis Nirk, Igaunijas vēstnieks Latvijā: “Mīļie kaimiņi un draugi! No sirds esmu jums pateicīgs par šo skaisto dāvanu Igaunijai! Ir fantastiski, ka ir tādi draugi un kaimiņi. Mēs patiešām esam mazas, bet stipras valstis, jo mēs strādājam kopā un veiksmīgi viens otru atbalstām. Lai dzīvo Latvija!”

Ikviens, kurš vēlas sveikt savus igauņu radus, draugus, paziņas svētkos, vēl joprojām var iedziedāt dziesmu “Palju õnne, kallis Eesti, täna soovime sul!” vietnē www.izdziedam100.lv vai mobilajā lietotnē. Pēc dziesmas iedziedāšanas to var nosūtīt kā sveicienu svētkos kādam konkrētam cilvēkam vai veltīt Igaunijai, daloties ar to sociālajos tīklos un izmantojot tēmturus #LV100 un #EV100.

šāda zibakcija Izdziedam 100 projekta ietvaros 15. februārī norisinājās arī pie Lietuvas vēstniecības ēkas Rīgā, lai sveiktu Lietuvu simtgades jubilejā. Zibakcija pulcēja vairāk nekā 50 cilvēku, kas vienojās kopīgā dziedājumā klātienē, un ducis sveicienu Lietuvai tika iedziedāts arī vietnē izdziedam100.lv.

Izdziedam 100 ir Latvijas skaistāko un nozīmīgāko dziesmu digitāla platforma –  Latvijas simtgades projekts, kas aicina iedzīvotājus līdz Latvijas simtgadei piedalīties garākajā iemīļoto latviešu dziesmu izdziedāšanā īpaši projektam izveidotā mobilajā lietotnē un interneta vietnē Izdziedam100.lv. Katru mēnesi lietotne tiek papildināta ar jaunām dziesmām no kādas Latvijas desmitgades, kuras ikviens ir aicināts izdziedāt, tādējādi saglabājot savu dziedājumu vēsturei. Lietotnē var noklausīties dziesmu oriģinālus, apskatīt notis, vārdus, kā arī uzzināt vēsturiskus faktus par dziesmu tapšanu un to autoriem.

Elektrum iniciētā projekta mērķis ir ambiciozs – uzstādīt rekordu ar visvairāk vienuviet digitāli iedziedātajām latviešu dziesmām, kas kopā veidotu garāko kopdziesmu pasaulē un būtu dāvana Latvijai tās simtgadē. Projekta patronese ir kultūras ministre Dace Melbārde, platformas saturu veido Latvijā zināmi mūzikas un vēstures eksperti: Juris Vaivods, Aigars Grāvers, Daiga Mazvērsīte, Barba Ekmane un Kaspars Strods.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv