Aktīvi veidojas dāvana Latvijai simtgadē – izdziedātas pirmās 100 stundas digitālajā platformā


Latvijas simtgades projekta Izdziedam 100” ietvaros sasniegts pirmais simboliskais rekords – kopš projekta atklāšanas 2017. gada novembrī ir iedziedāta jau 100 stundas gara digitālā kopdziesma. Visbiežāk iedziedātā ir Mana dziesma”, savukārt ik dienu portālu apmeklē aptuveni 970 cilvēku.

12. martu portāls Izdziedam100.lv ar lepnumu atzīmē kā dienu, kad ir iedziedātas pirmās 100 stundas latviešu dziesmu. Sākot ar brīvības dziesmām un beidzot ar sveicieniem mūsu kaimiņu valstīm viņu simtgadēs, šobrīd projekta Kopdziesmā  ir iedziedāta 2261 dziesma – tā jau ir garākā digitāli iedziedātā kopdziesma latviešu valodā! Dziesmā vienojies 14 841 cilvēks – katru dziedājumu var  iedziedāt individuāli vai arī radu, draugu, kolēģu lokā.

Visbiežāk dziedātās dziesmas ir Renāra Kaupera “Mana dziesma” un Ulda Stabulnieka, Māras Zālītes “Tik un tā”. Savukārt visvairāk dziedātāju ir Ainara Virgas, Guntara Rača “Ozolam” un Zigmāra Liepiņa “Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas” – šīs dziesmas ir iedziedājuši vairāki kori. Projektā iesaistās arī tautieši ārzemēs – patlaban aktīvi dziedātāji ir latvieši Lielbritānijā – Facebook kopiena “Tauta”.

Ar prieku atzīmējam šo atskaites punktu – pirmās simts iedziedātās stundas. šī gada zīmīgo notikumu kontekstā skaitlis 100 mums šķiet ar īpašu enerģiju apveltīts. Pateicamies ikvienam dziedātājam, kas jau dāvājuši savu balsi un dziedājumu Latvijai un mūsu tautai. Aicinām pievienoties arī visus citus un kļūt par daļu no šīs iniciatīvas. Ceram, ka mums visiem kopā izdosies pārspēt garākās digitāli iedziedātās kopdziesmas rekordu pasaulē – mums visiem kopā jāiedzied vēl 332 stundas,” teic Solvita Linde, AS “Latvenergo” Mārketinga un klientu apkalpošanas funkcijas direktore.

Izdziedam 100 vietni dienā vidēji apmeklē 970 cilvēku – gan izdzied dziesmas, gan klausās dziesmu oriģinālus, meklē notis un dziesmu vārdus, kā arī lasa jaunāko informāciju. Projekta īstenotāji plāno, ka dziedāšanas aktivitāte aizvien pieaugs – katru mēnesi vietnē tiek pievienotas 20 jaunas dziesmas par kādu Latvijas vēstures desmitgadi, kas jaunajai paaudzei ir aizvien zināmākas un populārākas. Turklāt Elektrum ir XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku lieldraugs, tādējādi svētku laikā arī Izdziedam 100 projekta ietvaros tiks īstenotas dažādas ar dziedāšanu saistītas aktivitātes.

Projekta spēks ir iespēju daudzveidība katram dziedātgribētājam – Kopdziesmā vienojušies arī vairāki kori un pat Dinamo Rīga fani, mājas spēļu laikā Arēnā Rīga veltot dziesmas mūsu KHL hokeja komandai un Latvijai.

Izdziedam 100 ir Latvijas skaistāko un nozīmīgāko dziesmu digitāla platforma –  Latvijas simtgades projekts, kas aicina iedzīvotājus līdz Latvijas simtgadei piedalīties garākajā iemīļoto latviešu dziesmu izdziedāšanā īpaši projektam izveidotā mobilajā lietotnē un interneta vietnē Izdziedam100.lv. Katru mēnesi lietotne tiek papildināta ar jaunām dziesmām no kādas Latvijas desmitgades, kuras ikviens ir aicināts izdziedāt, tādējādi saglabājot savu dziedājumu vēsturei. Lietotnē var noklausīties dziesmu oriģinālus, apskatīt notis, vārdus, kā arī uzzināt vēsturiskus faktus par dziesmu tapšanu un to autoriem.

Elektrum iniciētā projekta mērķis ir ambiciozs – uzstādīt rekordu ar visvairāk vienuviet digitāli iedziedātām latviešu dziesmām, kas kopā veidotu garāko kopdziesmu pasaulē un būtu dāvana Latvijai tās simtgadē. Projekta patronese ir kultūras ministre Dace Melbārde, platformas saturu veido Latvijā zināmi mūzikas un vēstures eksperti: Juris Vaivods, Aigars Grāvers, Daiga Mazvērsīte, Barba Ekmane un Kaspars Strods.

 

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv