Enerģijas šūpulis – Muzeju nakts pasākumi Latvenergo koncernā


19.maijā plkst. 20.00 – 01.00 vienkopus aicinām draugus, interesentus, kā arī Latvenergo koncerna darbiniekus, klientus un sadarbības partnerus, lai interesantās un izglītojošās aktivitātēs pavadītu Muzeju nakti ar tematisko nosaukumu "Enerģijas šūpulis". Jau divpadsmito gadu aicinām uz Latvenergo koncerna Enerģētikas muzeju Ķegumā, savukārt Elektrum Energoefektivitātes centrs Jūrmalā kā vienmēr sniegs praktiskas atziņas ikdienas dzīves komfortam.

šī gada starptautiskās akcijas Muzeju nakts moto Latvijā ir "šūpulis", tādējādi iekļaujoties valsts simtgades stāstā, kas turpināsies līdz 2021.gadam, un 2018.gada vadmotīvs ir "Dzimšana". Abi šie motīvi iemieso sevī Ķeguma hidroelektrostacijas nozīmi Latvijā. Tādēļ koncerna tematisko Muzeju nakts pasākumu nosaukums ir "Enerģijas šūpulis", jo Ķeguma hidroelektrostacija ir mūsu valsts enerģētikas šūpulis.

Ikgadējais notikums Enerģētikas muzejā Ķegumā ir ieguvis atzinību un tiek vērtēts kā īsti ģimenisks pasākums Daugavas krastā, pulcējot lielu interesentu skaitu. Jau tradicionāli Enerģētikas muzeja pasākums ir viens no labāk apmeklētajiem Muzeju nakts pasākumiem Zemgalē, kas arī šogad informēs apmeklētājus par Latvijas enerģētikas vēsturi un Latvenergo koncerna industriālo mantojumu.
 

19. maijā sākot no plkst. 20.00 Muzeju nakts ietvaros Enerģētikas muzejā Ķegumā apmeklētāji varēs izzināt enerģētikas nozares un Latvenergo koncerna vēsturi, izmantojot mobilo lietotni "Enerģētikas muzeja mobilais gids". Būs iespējams apskatīt gan muzeja pastāvīgo ekspozīciju, gan izstādi "Elektrība dara visu".

Visa vakara gaitā apmeklētājiem būs iespēja piedalīties dažādās radošās darbnīcās un aktivitātēs, iesaistīties FIZMIX jaunākajos eksperimentos. Klātesošos priecēs muzikāla  izglītojoša dziesmu  izrāde bērniem un vecākiem "Izklausies dzirdēts mežā", kurā piedalās jau labi zināmi Latvijas Nacionālā teātra aktieri un 13 jaunie estrādes solisti no visas Latvijas vecumā no 7 − 25 gadiem,  kuri caur meža dzīvnieku tēliem atveidos spilgtākās pasaules superzvaigznes. Vecās labās un jaunas dziesmas dziedās Latvijas Nacionālā teātra aktieru ansamblis Greizais ratiņš − Valdis Zilveris, Dace Bonāte, Normunds Laizāns, Juris Hiršs, Ivars Puga un Uldis Anže.

Savukārt Elektrum Energoefektivitātes centrā Jūrmalā jau no plkst. 19.00 ikvienam interesentam būs iespēja saņemt Energoefektivitātes centra speciālistu un sadarbības partneru konsultācijas elektroenerģijas efektīvākai izmantošanai, kā arī uzzināt praktiskus ieteikumus, kā kļūt draudzīgākiem videi un maciņam.

Mazākajiem Muzeju nakts apmeklētājiem paredzētas vairākas radošās darbnīcās, virkne interesantu un aizraujošu FIZMIX eksperimentu, kā arī iespēja izmēģināt dažādu veidu elektrotransportu. Tāpat arī visus interesentus aicināsim apgūt elektrodrošības principus un uzzināt vērtīgu informāciju par to, cik svarīga un nepieciešama, bet reizē arī bīstama var būt elektrība.

šūpulis − vārds, kas ir šī gada Muzeju nakts moto. Tā kā katra latvieša šūpulī ir atrodama senču dziesmu vācelīte, tad šogad Elektrum Energoefektivitātes centrā veltīsim savu dziedājumu Latvijai simtgades projekta Izdziedam 100 ietvaros. Dziesmā izdziedātā enerģija mūsu tautai vienmēr ir palīdzējusi un vedusi to cauri laikiem.

Aicinām Muzeju nakti pavadīt pilnvērtīgi un izzinoši Energoefektivitātes centrā Jūrmalā, gūstot un vairojot draudzīgu enerģiju!

Starptautiskā akcija Muzeju nakts vieno miljoniem cilvēku gandrīz visās Eiropas valstīs, kā arī Latvijas pilsētās un novados. Tā ir kļuvusi par vienu no gada vērienīgākajiem un visplašāk apmeklētajiem kultūras pasākumiem.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv