Latvenergo festivālam “Staro Rīga” dāvina izgaismotus objektus “Enerģija” un “Skaņgaisma”


Latvijas simtgades kulminācijas dienās no 16. līdz 19. novembrim AS “Latvenergo” gaismas festivāla “Staro Rīga” ietvaros dāvina galvaspilsētai Rīgai divus izgaismotus objektus: “Enerģija” un “Skaņgaisma”. 

Solvita Linde, Mārketinga un klientu apkalpošanas direktore, AS “Latvenergo”: “Iekļaujoties festivāla tēmā Augšām cēlās Gaismas pils, vēlamies aicināt ikvienu rīdzinieku un svētku viesi sveikt Latviju 100. dzimšanas dienā ar dziesmu, kas pārtop Skaņgaismā. Tas būs aizraujošs piedzīvojums, kas tiks ierakstīts un nodots nākamajām paaudzēm projektā Izdziedam100.lv.  Dziesma un kopīga dziedāšana allaž ir bagātinājusi svētkus, tā ir sniegusi enerģiju, kura ikvienam no mums līdz sirds dziļumiem ļauj apzināties savu piederību Latvijai.”

Rīdzinieki un galvaspilsētas viesi, atnākot līdz AS “Latvenergo” administrācijas ēkai Rīgā, Pulkveža Brieža ielā 12, uz tās fasādes redzēs festivāla objekta “Enerģija” strāvojumu. Tajā izceļas latvju rakstu zīmes, kas rotāsies uz ēkas  fasādes, sniedzot enerģiju un svētku sajūtu ikvienam apmeklētājam Latvijas 100. dzimšanas dienā un iekļaujoties kopējā pilsētvides svētku gaisotnē. Latvenergo administrācijas ēka festivāla “Staro Rīga” līdzdalības un partneru programmā “Rīgas karnevāls” tiek izgaismota piekto gadu. 

Savukārt otrs festivāla objekts “Skaņgaisma” atradīsies Esplanādes parkā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. Zīmols Elektrum aicina uzzināt: „Vai esi redzējis, kā skaņa pārtop gaismā? Gaismā, kas uzaust un aizmargo, lai atmirdzētu Gaismas pils. Nāc, iedziedi savu dziesmu un vēro, kā tā pārtop Skaņgaismā!

Objektā “Skaņgaisma” būs iespēja iedziedāt un ierakstīt savu balsi digitālajā projektā Izdziedam100, kurā apmeklētāju dziedātā skaņa šajās dienās pārtaps gaismā un uzmirdzēs Gaismas pils –Latvijas Nacionālās bibliotēkas virzienā. Vietne izdziedam100.lv ir zīmola Elektrum Latvijas simtgades projekts – interaktīva mūzikas platforma, kurā pievienoti vairāk nekā 400 nozīmīgākie latviešu skaņdarbi. Saturu veidojuši Latvijā zināmi muzikologi Juris Vaivods un Daiga Mazvērsīte, savukārt dziesmu apstrādi, fonogrammu un nošu izveidi veic Aigara Grāvera ierakstu studijas mūziķu kolektīvs.

AS “Latvenergo” gaismas objekts “Enerģija” un tirdzniecības zīmola Elektrum objekts “Skaņgaisma” ir iekļauti “Staro Rīga” mājaslapā ar noteiktiem kārtas  numuriem. AS “Latvenergo” administrācijas ēka ir objekts “Enerģija” Nr. 40: http://staroriga.lv/lv/energija/, savukārt Elektrum objekts “Skaņgaisma”, kurā varēs ierakstīt savu balsi digitālajā projektā Izdziedam100, pārvēršot to gaismā, ir objekts Nr. 6: http://staroriga.lv/lv/skangaisma/.

Jau vienpadsmito gadu gaismas festivāls “Staro Rīga” izgaismo galvaspilsētu, sveicot Latviju dzimšanas dienā. “Staro Rīga” laikā pilsētvidē aplūkojami unikāli gaismas mākslas objekti. Uz namu fasādēm, pilsētas laukumos un skvēros var apskatīt dažādās tehnikās veidotus mākslas darbus un gaismu izrādes, rosinot ieraudzīt pazīstamas Rīgas pilsētas vietas jaunā gaismā. šogad gaismas festivāls “Staro Rīga” notiek no 16. līdz 19. novembrim, un tā tēma ir “Augšām cēlās Gaismas pils”. Festivālu atbalsta Kultūras ministrija un Rīgas dome, to organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv