Pirmo reizi Muzeju naktī durvis vērs Pļaviņu HES ekspozīcija


Muzeju nakts pasākumiem Latvenergo koncerna 80. jubilejas gadā ir iespējams izsekot Daugavas tecējumā – pirmo reizi durvis vērs Pļaviņu HES ar naksnīgām ekskursijām un atjaunotu ekspozīciju. Jau 13. reizi iespējams pieredzēt plašu izzinošo programmu Enerģētikas muzejā Ķegumā, kā arī Elektrum Energoefektivitātes centrā Jūrmalā. Latvenergo koncernā Muzeju nakts pasākumu temats ir "Enerģētikas varoņstāsti".

Pļaviņu hidroelektrostacija – Latvijas enerģētikas lepnums – šogad pirmo reizi piedalīsies Muzeju nakts pasākumos. Īpaši ar šo pasākumu ir saskaņota arī atjaunotās ekspozīcijas atklāšana par vienas no Eiropā lielākajām hidroelektrostacijām būvniecību, nozīmi un devumu Latvijai. Ar AS “Latvenergo” valdes locekļa Kaspara Cikmača un vadības klātbūtni plkst. 17.00 tiks svinīgi pārgriezta atklāšanas lenta. Visi apmeklētāji 18.maija vakarā gaidīti no plkst. 17.00 – 22.00, adrese - Enerģētiķu iela 4, Aizkraukle, Pļaviņu HES  teritorijā, Daugavas labajā krastā. Plkst. 18.00, 19.00 un 20.00 interesentiem ir unikāla iespēja apmeklēt ražotni gida pavadībā.

Latvenergo koncerna 80. jubilejas gadā modernizētās Pļaviņu HES ekspozīcijas iekārtošanā izmantoti vairāk kā septiņdesmit ar hidroelektrostacijas būvniecības un darbības vēsturi saistītas iekārtas, mēraparāti, fotogrāfijas un  projekti. Īpašu efektu jaunajai ekspozīcijai rada uzstādītā hologramma, kurā vērojama vizualizēta HES izveide. Daugavas klātbūtnes "izjušanu" klātesošajiem  rada skaņas un gaismas efekti. Izveidota iespēja doties virtuālā tūrē un neizejot no ekspozīcijas zāles,  apskatīt Pļaviņu HES ražotni. Muzeju nakts pasākuma laikā apmeklētājiem būs iespēja ne tikai piedalīties svinīgajā jaunās ekspozīcijas atklāšanā, bet arī doties ekskursijā uz Pļaviņu HES ražotni un aktīvi darboties radošajās darbnīcās. 

Savukārt Enerģētikas muzejā Ķegumā Muzeju nakts pasākums kļuvis par tradicionālu un  notiks jau trīspadsmito reizi – visi aicināti Ķeguma prospektā 7/9, Ķegumā no plkst. 20.00 līdz 01.00.

Pasākuma apmeklētājiem tiek piedāvāts  iepazīties ar jaunumu - multimedijā apskatāmu digitālu izstādi "Ķeguma hidroelektrostacija Eduarda Krauca fotogrāfijās". Digitālā izstāde "Ķeguma hidroelektrostacija Eduarda Krauca fotogrāfijās" veidota no ievērojamā kinodokumentālista un fotogrāfa Eduarda Krauca fotonegatīvu uz stikla pamatnes kolekcijas "Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita 1936 – 1940" gandrīz 300 fotogrāfijām. Digitālās izstādes saturu papildina fragmenti no Ķeguma HES būvinspekcijas tehniķa Ēvalda šica  rakstītajām dienasgrāmatām, kas glabājas Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) Latvijas Valsts vēstures arhīvā.

Visa Muzeju nakts pasākuma laikā mazākajiem apmeklētājiem paredzētas vairākas radošās darbnīcās, kā arī aicināsim apgūt elektrodrošības principus un uzzināt vērtīgu informāciju par to, cik svarīga un nepieciešama, bet reizē arī bīstama var būt elektrība. Klātesošos priecēs muzikāla  izglītojoša dziesmu  izrāde bērniem. Vecākus priecēs grupas "Vintāža" uzstāšanās.

Jūrmalā, Elektrum Energoefektivitātes centrā Jomas ielā 4 no plkst. 19.00-1.00visi aktīvie un zinošie centra dalībnieki dalīsies ar labākajiem padomiem un pieredzi, lai katras mājsaimniecības dzīve kļūtu arvien komfortablāka.

2019.gada starptautiskās akcijas Muzeju nakts moto Latvijā ir "Tālavas taurētājs",Latvenergo koncerna tematisko Muzeju nakts pasākumu nosaukums  ir "Enerģētikas varoņstāsti", jogan Ķeguma gan Pļaviņu hidroelektrostaciju būvniecība ir mūsu valsts iedzīvotāju varonības apliecinājumi.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv