Elektrum Rīgā un Jūrmalā atklāj pirmās komerciālās elektroauto uzlādes stacijas


AS "Latvenergo" uzsāk Elektrum elektromobiļu uzlādes staciju izveidi, paplašinot savu darbību jaunos nozares tirgos. šodien Rīgā un Jūrmalā atklātas pirmās trīs valstī modernākās Elektrum uzlādes stacijas, kurās tiks piedāvāta tikai zaļā enerģija.  Staciju izmantošanai ir izveidota īpaša lietotne. Pēc koncerna prognozēm tuvāko desmit gadu laikā elektroauto skaits Latvijā sasniegs 30 000.

šodien Rīgā, Uzvaras bulvārī 7,  Pulkveža Brieža ielā 12 un Jūrmalā, Jomas ielā 4 darbu sāka Elektrum elektroauto uzlādes stacijas. Būtiski, ka tajās ir nodrošināta gan ātrās, gan līdz šim ierastās vidējā ātruma uzlādes iespēja, un tajās vienlaicīgi var uzlādēties divi elektroauto. Tajās tiks nodrošināta tikai zaļā enerģija, tādējādi vēl vairāk cienot tos klientus,  kuri elektromobili ir izvēlējušies vides apsvērumu dēļ.

“šodien Eiropā notiek vērienīga pāreja uz tīru enerģiju visās jomās, un mēs  esam liecinieki tam, cik strauji mainās gan cilvēku ieradumi, gan tehnoloģijas, gan domāšana, un viens no redzamākajiem segmentiem ir transports. Turklāt attīstība notiek ļoti dinamiski. Latvenergo šajā gadā vērienīgi piesaka sevi jaunos biznesa virzienos un ar jauniem pakalpojumiem, un šis ir nākamais loģiskais solis, kas papildina mūsu pamatbiznesu. Atklājot elektromobiļu uzlādes stacijas, mēs piesakām sevi nozarē, kura strauji attīstās, taču vienlaikus jāsaka, ka Latvijā tas varētu notikt intensīvāk. Mēs redzam, ka šeit ir lielas iespējas līdzās lieliem izaicinājumiem – piemēram, tīkla nodrošinājumam. Un tomēr, pēc mūsu prognozēm, līdz 2030. gadam pa Latvijas ceļiem varētu ripot aptuveni 30 000 tīrāku, klusāku un efektīvāku automobiļu, kuriem elektroenerģiju nodrošināsim arī mēs – gan kā ražotāji, gan kā atbildīgi uzlādes tīkla saimnieki," saka Āris Žīgurs, AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs.

šīs ir viedās  uzlādes stacijas, kurās uzlāde un norēķini ir iespējami, izmantojot īpaši izveidoto mobilās lietotnes Elektrum uzlādes sadaļu. Pirmo reizi šāda lietotne no pašiem pamatiem ir izstrādāta tieši Latvijas tirgum, pielāgojot mūsu uzlādes stacijām un lietojumam, kā arī piedāvājot papildu iespējas, salīdzinot ar līdzīgām, adaptētām versijām. Tajā iespējams sekot līdzi uzlādes statusam un izmaksām, atrast kartē tuvāko Elektrum elektroauto uzlādes punktu, to mirkļa pieejamību un uzlādes cenas, kā arī uzlādes laikā lietotājam ir iespēja norādīt, cik ilgi viņš aizņems konkrēto uzlādes ierīci, lai citi interesenti varētu efektīvāk plānot savu ierašanās laiku. Lietotne sniedz arī atgriezenisko saiti, palīdzot datu uzskaitei – cik bieži un kura veida elektromobiļus lietotāji izmanto, kura uzlādes vieta ir pieprasītākā utml.

Būtiski, ka jaunajās stacijās norēķini ir par izmantotajām kilovatstundām (kWh). Tas ir ērtāks un precīzāks veids, lai klients varētu novērtēt akumulatora uzlādes apjomu. šobrīd vienas kWh cena ir 0,19 eiro / kWh parastajai un 0,25 eiro kWh / ātrajai uzlādei. Piemēram, Nissan Leaf*  auksta akumulatora uzlāde no 20 % līdz 80 % Elektrum uzlādes stacijās ātrajā režīmā izmaksās aptuveni 4 – 5 eiro, kas ir tikpat, cik citā populārā tīklā, lādējot atbilstoši laika uzskaitei.

Savukārt laika ziņā Nissan Leaf uzlādei no 0 % līdz 80 % Latvenergo stacijās ātrajā uzlādes režīmā nepieciešamais laiks ir aptuveni 35 minūtes, savukārt parastajā režīmā (atkarībā no elektromobiļa lādētāja) – vairākas stundas.

AS "Latvenergo" turpinās uzlādes staciju tīkla attīstīšanu, izmantojot secinājumus, kas gūti pirmo punktu darbā.

*AS "Latvenergo" ekspluatācijā esošs Nissan Leaf, 2019. g. modelis.

Atklāšanas pasākuma tiešraides videoieraksts 

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv