Elektrum stacijās jau veiktas tūkstoš elektroauto uzlādes


Šodien, 29. novembrī, aprit trīs mēneši, kopš darbu sāka Elektrum elektrotransporta uzlādes vietas, un zīmīgi, ka tieši šodien arī notikusi 1000. elektroauto uzlāde, tas noticis Pulkveža Brieža ielā, izmantojot ātrās uzlādes iespējas.

1000. uzlādi veica taksometra vadītājs Andrejs, kurš Pulkveža Brieža ielā uzlādēja savu darba automašīnu Nissan Leaf. Darbā viņš novērtē elektroauto priekšrocības, lai arī privātā automašīna aprīkota ar dīzeļa dzinēju. Viņš stāsta, ka Elektrum auto uzlādes stacijas izmanto bieži, iepriekšējo reizi vēl šonakt, kad automašīna Nissan uzlādēta Uzvaras bulvārī.

“Pagaidām elektriskās automašīnas gan ir ļoti dārgas, taču nevar noliegt virkni priekšrocību,” stāsta taksometra vadītājs. “Mana privātā automašīna, braucot pa sastrēgumiem Rīgā, tērē ap 17 eiro uz 100 km, elektroauto patērē ap 4 eiro uz 100 km. Manuprāt, ir jēga apdomāt elektroauto iegādi tad, ja cilvēks strādā centrā, jo būtiska nozīme ir arī iespējai to novietot autostāvvietā bez maksas. Tāpat daudz lētāk izmaksā elektrisko automašīnu apkope. Ņemot vērā, ka taksometrs ik mēnesi nobrauc ap 10 000 km, izmaksu starpība  ir būtiska.”     

Apkopotie dati liecina, ka ik nedēļu uzlādētās enerģijas apjoms aug, kā arī ik nedēļu elektroauto uzlādi izmanto arvien jauni unikālie klienti. Vidēji dienā Elektrum autouzlādes vietās notiek 21 līdz 26 uzlādes. Kopš 29.augusta, kad Elektrum stacijas sāka darbu, tajās ir kopumā uzlādētas 14 MWh (megavatstundas) zaļās elektroenerģijas. Izmantojot ātrās 50 kW DC uzlādes iespējas, uzlādētas 13 MWh, savukārt, izmantojot  vidēji ātro Type2, uzlādēta 1 MWh.  šobrīd vienas kWh cena ir 0,19 eiro / kWh parastajai un 0,25 eiro kWh / ātrajai uzlādei.

Elektrum elektromobiļu uzlādes stacijas atrodas Rīgā, Uzvaras bulvārī 7,  Pulkveža Brieža ielā 12 un Jūrmalā, Jomas ielā 4. Būtiski, ka tajās ir nodrošināta gan ātrā, gan līdz šim ierastā vidējā ātruma uzlādes iespēja, un tajās vienlaicīgi var uzlādēties divi elektroauto,  bet Pulkveža Brieža ielā – trīs.

Elektrum  uzstādītas viedās  uzlādes stacijas, kurās uzlāde un norēķini ir iespējami, izmantojot īpaši izveidoto mobilās lietotnes Elektrum uzlādes sadaļu. Pirmo reizi šāda lietotne no pašiem pamatiem ir izstrādāta tieši Latvijas tirgum, pielāgojot mūsu uzlādes stacijām un lietojumam, kā arī piedāvājot papildu iespējas, salīdzinot ar līdzīgām, adaptētām versijām. Tajā iespējams sekot līdzi uzlādes statusam un izmaksām, atrast kartē tuvāko Elektrum elektroauto uzlādes punktu, to mirkļa pieejamību un uzlādes cenas, kā arī uzlādes laikā lietotājam ir iespēja norādīt, cik ilgi viņš aizņems konkrēto uzlādes ierīci, lai citi interesenti varētu efektīvāk plānot savu ierašanās laiku. Lietotne sniedz arī atgriezenisko saiti, palīdzot datu uzskaitei – cik bieži un kura veida elektromobiļus lietotāji izmanto, kura uzlādes vieta ir pieprasītākā u.tml.

Atbilstoši CSDD datiem, pašlaik  valstī ir reģistrēti 756 elektrotransportlīdzekļi, un to skaits aizvien turpina palielināties.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv