Latvenergo: jubilejas gadā izbūvēsim saules parkus ar 100 MW lielu kopējo jaudu

Savā 85 gadu jubilejā Latvenergo stratēģiskais mērķis ir izbūvēt jaunas saules parku jaudas 100 MW apjomā. Šodien, 24. jūlijā, AS "Latvenergo" atklāj 11,7 MW jaudas saules enerģijas parku Biržos Jēkabpils novadā. Šis ir šobrīd lielākais no vairākiem 100 MW plānotajiem saules parkiem Latvijā, ko apvienos SES 100 MW identitāte. Biržu saules parks ir paraugs sadarbībai ar vietējiem uzņēmējiem, radot jaunas darba vietas, un zemniekiem, saules parkā ganot aitas.

Latvenergo koncerna stratēģiskais mērķis ir jaunas atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudas visās Baltijas valstīs, attīstot jaunu saules parku aktīvu portfeli vismaz 100 MW apjomā - ar to ik dienu ar elektrību var nodrošināt aptuveni 60 000 mājsaimniecību jeb 1/10 daļu no Latvenergo klientiem Latvijā. Jauno portfeli veidos vairāki 5 - 15 MW lieli AS "Latvenergo" saules parki, izkliedējot un sabalansējot ģenerāciju visos Latvijas reģionos, un tie top vairākos Latvijas novados, kā arī Igaunijā un Lietuvā. Parkus Biržos, Skultē, Bauskā, Rūjienā, Elejā, Ķegumā, Krāslavā, Priekulē, Rēzeknē un Rīgā vieno SES 100 MW identitāte.

Pirmais no 100 MW saules parku portfeļa darbu sāk šodien, 24. jūlijā Biržos, Jēkabpils novadā. AS "Latvenergo" saules enerģijas zīmola Elektrum Solārais stacija ir ar 11,7 MW lielu jaudu, paredzot, ka gadā tā saražos 10 000 MWh jeb 10 miljonus kWh elektroenerģijas. Ar šo apjomu ir pietiekami, lai aptuveni pusgadu nodrošinātu 9500 mājsaimniecību vai Jēkabpils iedzīvotāju patēriņu. Parku veido 17820 saules paneļi, 50 invertori un 5 kompaktās transformstoru apakšstacijas.

"Šādas Latvenergo saules elektrostacijas top visās Baltijas valstīs, apliecinot Latvenergo kā atjaunīgās enerģijas līderi Baltijā. Biržu elektrostacija ar 11,7 MW šobrīd ir lielākā no simts šogad plānotajām – sākam projekta uzlādi!" – saka Ilvija Boreiko, AS "Latvenergo" valdes locekle.

Biržu saules parks ir paraugs sadarbībai ar vietējiem uzņēmējiem un zemniekiem. Teritorijas sagatavošanas darbus veica vietējais uzņēmums, izmantojot novada karjerā iegūtus izejmateriālus, savukārt citu būvdarbu veikšanai, piem., saules paneļu nesošo konstrukciju izbūvei, tika piesaistīts un apmācīts vietējais darbaspēks, radot jaunas darba vietas projekta realizācijas laikā. No bioloģiskās zemnieku saimniecības "Bitāni" saules parkā ganīsies 24 aitas, rūpējoties, lai zāle nepāraugtu un neaizēnotu saules paneļus.

"Biržos saražotā saules enerģija pirmo reizi visa nonāks tīklā, nevis tiks izmantota pašpatēriņam. Arī visi ienākumi no zaļās elektrības paliek mūsu valstī sabiedrības izaugsmei un labklājībai. Kas ir ļoti svarīgi – te daudz kas ir tapis ar vietējiem resursiem, tātad elektrostacija jau ir strādājusi sava novada labā. Atjaunīgo resursu nozare ir augoša iespēja tieši vietējiem speciālistiem, tādēļ aicinām jauniešus - mēs, Latvenergo, plānojam ambiciozu attīstību un varam teikt, ka inženieriem AER jomā darbs būs," saka Ilvija Boreiko.

Būtiski, ka projektēšanas komandu veidoja un kompetenci nodrošināja tikai Latvenergo speciālisti, izmantojot līdzšinējās saules elektrostaciju attīstīšanas pieredzi un zināšanas. Projekta izveidē maksimāli izmantoti Latvijas resursi – gan Latvijā ražotas kompaktās transformatoru apakšstacijas, gan arī faktiski visus būvdarbus veica Latvijas vietējie uzņēmēji - KTA montāžu, galdu, saules paneļu montāžu, zemsprieguma un vidsprieguma kabeļu guldīšanu, iekšējā ceļa izbūvi, tajā skaitā arī no Sēlijas un Latgales.

Kopējais Latvenergo saules parku attīstības portfelis ir vairāk nekā 400 MW. Jaunu atjaunīgās enerğijas ražotņu — SES un VES — jaudas līdz 2030. gadam ievērojami papildinās Latvenergo koncerna HES un TEC ražošanas virzienus.

Saules elektrostacijas Birži tehniskie dati:

• Saules paneļi (Canadian Solar CS7N-655MB-AG) – jauda 655W
  • Invertori (GoodWe GW 250K-HT) – jauda 250kW, spriegums 800V