Skaisti izskanējusi Muzeju nakts Aizkrauklē un Ķegumā


Šogad, Latvenergo koncerna 80. jubilejas gadā, Enerģētikas muzejs Starptautiskās akcijas Muzeju nakts aktivitātes 18.maijā rīkoja divās vietās – Pļaviņu HES vēstures ekspozīcijā Aizkrauklē un Enerģētikas muzejā Ķegumā.

Muzeju nakts pasākumu organizēšana Enerģētikas muzejā Ķegumā kļuvusi par tradicionālu, šogad pasākumā, kas notika trīspadsmito reizi, kopā pulcināja ap 4500 apmeklētāju.

"Ķegums − latviešu inženieru sasniegums − varoņdarbs. Spēkstacija tapa ar milzīgu sabiedrības entuziasmu un atbalstu. Vairāk nekā 4000 cilvēku piedalījās spēkstacijas būvniecībā. Latviešu varoņdarbam − Ķeguma HES tapšanai, ar lielu interesi sekoja līdzi arī Lietuvas, Igaunijas un citu Eiropas valstu sabiedrība. Mūsdienu Eiropā nav daudz elektrostaciju, kuras var lepoties ar 80 gadu ilgu darba mūžu. Ķeguma HES  modernizēts strādā joprojām, ražojot videi draudzīgu enerģiju. Tas ir apliecinājums enerģētiķu varoņdarbam pirms 80 gadiem šeit, pie Daugavas", Muzeju nakts pasākuma atklāšanas uzrunā teica AS "Latvenergo" valdes loceklis, Tehnoloģiju un atbalsta direktors Kaspars Cikmačs.

Pasākuma laikā apmeklētājiem bija iespēja apskatīt digitālo izstādi "Ķeguma hidroelektrostacija Eduarda Krauca fotogrāfijās", Latvenergo 80 kinētisko sienu "Elektrības ceļš", piedalīties AS "Sadales tīkls" izzinošās aktivitātēs par elektrodrošību, kā arī darboties radošajās darbnīcās. Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpējās bērnu vokālā studija "Rasa" un muzikālā apvienība "Vintāža".

Muzeju nakts pasākums Pļaviņu HES atjaunotajā vēstures ekspozīcijā notika pirmo reizi. Apskatīt vēstures ekspozīciju, apmeklēt Pļaviņu HES ražotni un baudīt pasākumu, piedaloties bungu skolas pasniedzēju meistarklasēs, izveidojot kaligrāfisku uzrakstu uz Pļaviņu HES pastkartes un  izgaršojot šokolādes meistaru gardumus,  ieradās ap 500 interesentu.

"šovakar esam īpaša notikuma aculiecinieki − modernizētas Pļaviņu HES vēstures ekspozīcijas atvēršanai.  Ir tapusi moderna, interaktīva, zinātkāri veicinoša ekspozīcija, kurā skatāmas unikālas Pļaviņu HES vēstures liecības, un ar digitālo tehnoloģiju palīdzību apmeklētājiem ir iespēja iepazīt Pļaviņu HES no celtniecības sākuma 1961. gadā līdz izaugsmei par Latvijas lielāko elektroenerģijas ražotni, izzināt hidroelektrostacijas darbību un to, kā top elektrība", atklājot Pļaviņu HES modernizēto vēstures ekspozīciju, teica AS "Latvenergo" Starptautisko attiecību un korporatīvās sociālās atbildības direktore Ingrīda Lāce.

Apmeklētāji bija   braukuši tālus un tuvus ceļus no Dobeles, Jelgavas, Cēsīm, Valmieras, Rīgas, Mārupes, Ilūkstes, Daugavpils, Jēkabpils, Skrīveriem, Kokneses, Aizkraukles un citām Latvijas pilsētām ar īpašu mērķi − piedalīties  Muzeju nakts pasākumā, kas pirmo reizi notika Pļaviņu HES modernizētajā vēstures ekspozīcijā.

Atklāj Pļaviņu HES atjaunoto vēstures ekspozīciju   

 Muzeju nakts Enerģētikas muzejā Ķegumā