Ar vilcienu uz Ķegumu iepazīt enerģētikas vēsturi vai energoefektivitāti Jūrmalā


Piekto mācību gadu ar 50% atlaidi vilciena biļetei skolēnu grupām  ir iespēja apmeklēt Enerģētikas muzeju Ķegumā un Elektrum Energoefektivitātes centru Jūrmalā. Sadarbības projekta laikā no 01.09.2019. līdz 21.06.2020. Latvenergo koncerns un AS "Pasažieru vilciens" īsteno projektu "Kāp vilcienā un dodies iepazīt enerģētikas vēsturi Ķegumā un energoefektivitāti Jūrmalā!".

AS "Latvenergo" un AS "Pasažieru vilciens" nodrošina iespēju skolām no visas Latvijas apmeklēt Enerģētikas muzeju Ķegumā un Energoefektivitātes centru Jūrmalā. Sadarbības projektā četros gados 3200 skolēni ir devušies izzinošās enerģētikas ekskursijās un atklājuši sev arī ceļojuma ar vilcienu piedzīvojumu.

šī gada septembrī ar vilcienu uz Enerģētikas muzeju Ķegumā devušās trīs skolēnu grupas: Rīgas Emīla Dārziņa mūzikas skolas 9.klase, Valmieras 5.vidusskolas 7.klase un Rīgas 64.vidusskolas 3.klase. Kopā 67 dalībnieki.

Projekta ietvaros Latvijas izglītības iestāžu audzēkņiem un viņu pavadošajām personām AS "Pasažieru vilciens" nodrošina 50% atlaidi vilciena biļetēm  (vienā virzienā vai divos virzienos) ar vilcienu no jebkuras dzelzceļa stacijas uz Ķegumu (stacija "Ķegums") un Jūrmalu (staciju "Majori"), lai apmeklētu bezmaksas ekskursijas un izglītojošās nodarbības Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejā Ķegumā un Elektrum Energoefektivitātes centrā Jūrmalā.

"Sadarbības projekts, kuram šogad jau ir piektais gads, pierāda tā ilgtspēju, jo to ik gadu izmanto aptuveni 700 skolēni. Turklāt pārvietošanās ar vilcienu ir videi saudzējoši. Laiks, ko pavada ceļā ļauj iepazīt arī valsts ģeogrāfiju, savukārt nonākot Ķegumā vai Jūrmalā, seko nākamais izglītošanās ceļš vēsturiskajā mantojumā vai efektīvā enerģijas lietošanā”,stāsta Ingrīda Lāce, AS "Latvenergo" Starptautisko attiecību un korporatīvās sociālās atbildības direktore.

”"Pasažieru vilciens" kā sociāli atbildīgs uzņēmums labprāt iesaistās gan sabiedrības izglītošanā par mūsu uzņēmuma vērtībām tuviem tematiem, gan pats ar savu darbību demonstrē rūpes par vidi. Mūsu elektrovilcieni, pārvadājot pasažierus, patērē vērā ņemamu elektroenerģijas daudzumu, esam liels uzņēmums, tādēļ ir tikai pašsaprotami, ka esam ieviesuši gudras energopārvaldības sistēmu. Tas nozīmē, ka nemitīgi meklējam, kur iespējams tērēt mazāk, kur varam efektivizēt procesus, lai elektroenerģija, kuru patērējam, būtu izlietota jēgpilni. Manuprāt, šajās klašu ekskursijās skolēni var saņemt ne tikai visaptverošu priekšstatu par elektroenerģijas ražošanu, bet arī brauciens vilcienā ir pilnvērtīga ekskursijas daļa un ļoti sasaucas ar tām zināšanām, kuras viņi iegūst Enerģētikas muzejā Ķegumā un Energoefektivitātes centrā Jūrmalā,"saka AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

Pieteikšanās - grupas (no 10 līdz 30 cilvēkiem) atbildīgajai personai 5 darba dienas iepriekš nepieciešams pieteikties ekskursijai uz Enerģētikas muzeju Ķegumā (e-pasta adrese: muzejs@latvenergo.lv, tālruņa nr.: 65010355), Elektrum Energoefektivitātes centru Jūrmalā (aizpildīt pieteikuma anketu: 
https://www.elektrum.lv/lv/majai/energoefektivitate/energoefektivitates-centru/pieteikties-ekskursijai/).