Dziesmu svētku nedēļā vietnē Izdziedam100.lv iedzied astoņas reizes vairāk dziesmu


Līdz ar XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkusākumu vietnē Izdziedam100.lv ik dienu tiek iedziedāts astoņas reizes vairāk dziesmu nekā parasti. Dienas laikā tās ir 180 dažādas latviešu dziesmas. Dziedātāju skaits pieaudzis viedtālruņa lietotnē un interneta vietnē, tāpat dziesmas aktīvi tiek izdziedātas svētku lieldrauga Elektrum stendos. šobrīd iedziedāto dziesmu kopgarums ir 250 stundu un tās ir iedziedājuši 65 321 cilvēki.

Pašlaik, Dziesmu un deju svētku laikā, ir īpaši audzis vietnes Izdziedam100.lv apmeklējums un dienas laikā tiek iedziedāts vismaz astoņas reizes vairāk dziesmu, pārsniedzot 180 ik dienu. Lielu daļu no dziedājumiem veido tieši Dziesmu un deju dalībnieki, kuri savu enerģiju iegulda ne tikai mēģinājumos. Līdz šim ik dienu Latvijas simtgades platformā tika iedziedātas vidēji 23 dziesmas, tuvinoties garākajai vienkopus ieskaņotajai dziesmai latviešu valodā.

Dziedātāju skaits ir pieaudzis gan viedtālruņa lietotnē, gan svētku lieldrauga Elektrum klātienes stendos Vērmanes dārzā, Daugavas stadionā un Mežaparkā. Ikvienam Rīgas apmeklētājam ir iespēja apmeklēt šos stendus līdz pat svētku noslēgumam 8. jūlijā. Savukārt vairāk nekā 40 dziesmu projekta ietvaros izskanēja Elektrum kā svētku lieldrauga sagatavotajā dāvanā dalībniekiem – īpašajā Svētku koncertā Skonto stadionā. Visas šīs dziesmas – katram novadam raksturīgas melodijas –  uz skatuves izpildīja 18 iemīļoti aktieri un kopā ap 1000 koristu visu skatītāju dziedājuma pavadībā.

Vietnes Izdziedam100.lv patronese, kultūras ministre Dace Melbārde, kura pati vietnē ir iedziedājusi dziesmu “Es redzēju bāleliņu”, raksturo savu attieksmi pret dziedāšanu: “Dziedāt – tas ir prieks, dziedot mēs esam skaisti, dziedāšana vairo pozitīvo enerģiju un pozitīvās emocijas un nešaubīgi ceļ arī personīgo pašapziņu. Manuprāt, ir ļoti svarīgi ikdienas skrējienā piedzīvot kopā būšanas brīžus un iegūt pārliecību, ka arī es esmu daļa no lielā dziedātāju pulka, kas atstās nākotnei daudzas iedziedātas dziesmu versijas. Savā ziņā tas ir vēstījums – mums patīk dziedāt, mēs esam spēcīgi, prasmīgi, radoši un caur dziesmu varam pateikt ļoti daudz.”

Izdziedam 100 ir Latvijas skaistāko un nozīmīgāko dziesmu digitāla platforma –  Latvijas simtgades projekts, kas aicina iedzīvotājus līdz Latvijas simtgadei piedalīties garākajā iemīļoto latviešu dziesmu izdziedāšanā īpaši projektam izveidotā mobilajā lietotnē un interneta vietnē Izdziedam100.lv. Katru mēnesi lietotne tiek papildināta ar jaunām dziesmām no kādas Latvijas desmitgades, tās ikviens ir aicināts izdziedāt, tādējādi saglabājot savu dziedājumu vēsturei. Lietotnē var noklausīties dziesmu oriģinālus, apskatīt notis, vārdus, kā arī uzzināt vēsturiskus faktus par dziesmu tapšanu un to autoriem.

Elektrum iniciētā projekta mērķis ir ambiciozs – uzstādīt rekordu ar visvairāk vienuviet digitāli iedziedātām latviešu dziesmām, kas kopā veidotu garāko kopdziesmu pasaulē un būtu dāvana Latvijai tās simtgadē. Projekta patronese ir kultūras ministre Dace Melbārde, platformas saturu veido Latvijā zināmi mūzikas un vēstures eksperti: Juris Vaivods, Aigars Grāvers, Daiga Mazvērsīte, Barba Ekmane un Kaspars Strods.

Elektrum ir AS “Latvenergo” elektroenerģijas tirdzniecības zīmols un XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku lieldraugs.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv