27.septembrī sāksies ūdens līmeņa atjaunošana Pļaviņu HES ūdenskrātuvē

27.septembra pēcpusdienā Pļaviņu HES ūdenskrātuvē sāksies pakāpeniska ūdens līmeņa atjaunošana, jo ir pabeigti hidrotehnisko būvju atjaunošanas remontdarbi ūdenslīmeņa mainīgajā zonā. Šī gada 30.septembrī ūdenskrātuvē būs sasniegts normāls ikdienas ekspluatācijas ūdenslīmenis, kas būs augstāks par 69,45 m LAS – 2000,5. Ūdenskrātuves piepildīšanas ātrums būs atkarīgs no ūdens pieteces upē un pieprasījuma elektroenerģijas tirgū.

Pļaviņu HES ūdenskrātuves līmeņa pazemināšanas laikā notika būvprojekta "Pļaviņu HES augšas bjefa balstu un atbalstsienu atjaunošana" 2. kārtas hidrotehnisko būvju konstrukciju atjaunošanas darbi - bojāto dzelzsbetona virsmu atjaunošana mainīgajā un zemūdens līmeņa zonā.

AS “Latvenergo” HES tehniskais direktors Andris Zēģele: "Līdz septembra beigām ūdenslīmeņa pazeminājuma laikā esam atjaunojuši hidroelektrostacijas balstu un atbalstsienu betona virsmas, kas ūdens līmeņa svārstību un klimatisko apstākļu mainības dēļ ir visvairāk pakļautas ietekmei. Būvdarbos notika bojātā betona atkalšana, stiegrojuma attīrīšana, pretkorozijas apstrāde, papildu stiegrojuma montāža un betonēšana. Arī pēc līmeņa atjaunošanas turpināsies būves remontdarbi, kas noslēgsies tikai novembrī. Ūdenslīmeņa ilgtermiņa pazeminājums Pļaviņu HES ūdenskrātuvē ir paredzams arī nākamgad, kad notiks augšas bjefa balstu un atbalstsienu betona virsmu atjaunošanas 3. kārtas darbi. Veicamie darbi tiks saskaņoti ar kontrolējošajām institūcijām, kā arī informēsim pašvaldības un Pļaviņu HES ūdenskrātuves ietekmes zonā esošos uzņēmējus un iedzīvotājus par konkrēto periodu."

Šogad, ņemot vērā vietējo pašvaldību un uzņēmēju ieteikumus, Pļaviņu HES ūdenslīmeņa pazeminājuma laika periodu izvēlējās vasaras otrajā pusē.

Jau ziņojām, ka no 14.augusta līdz 29.septembrim (ieskaitot), lai veiktu aktuālos remontdarbus, Pļaviņu HES ūdenskrātuvē bija pazemināts un noturēts ūdens līmenis no atzīmes 68,5 m līdz 69,14 m LAS 2000,5, kas ir par 0,64 m zemāk par pieļaujamo minimālo ūdens līmeni HES ikdienas ekspluatācijas laikā. Norādītajā līmeņa pazemināšanas termiņā iekļautas arī tās dienas, kas nepieciešamas, lai ūdenskrātuves līmeni pazeminātu līdz paredzētajai atzīmei un ūdenskrātuves līmeņa pacelšanai līdz normālam ikdienas darba režīma līmenim.