Elektrum Drive – līderis elektrouzlādes infrastruktūras attīstībā Baltijā

2023.gadā Elektrum Drive pieejamais uzlādes tīkls pieaudzis par 69% un kļuvis par lielāko elektrouzlādes tīklu valstī, sasniedzot 571* pieslēgvietu visā Baltijā. Decembrī sasniegts jauns uzlādes apjomu rekords Baltijā – Elektrum Drive tīklā mēneša laikā uzlādētas vairāk nekā 183 MWh, un kopumā pērn Elektrum Drive tīklā veiktas vairāk nekā 53400 uzlādes sesijas, sniedzot 727 tonnu CO2 izmešu ietaupījumu. 2024.gadā plānots sasniegt 800 publisko pieslēgvietu skaitu Baltijā un izbūvēt pirmos 300 kW uzlādes lieljaudas laukumus.

Elektrum Drive uzlādes tīkla kartē 2023.gadā pievienotas tāda pilsētas kā Tallina, Viļņa, Klaipēda, Pērnava, Tartu, Narva, Sigulda un Ogre. Uzlādes iespējas paplašinātas arī Rīgā un tās apkārtnē – Līčos, Carnikavā, Ķekavā, Baložos un citviet, kā arī citās Latvijas lielākajās pilsētās.

Ātrās 150 kW uzlādes stacijas 2023. gada laikā tika atklātas ne tikai Rīgā – biroju centros Mūku Sala un Skanste Elemental, pie CircleK uzpildes stacijas Juglā, bet arī Jūrmalā pie Bulduru tirgus. Augusta un septembra mijā Elektrum Drive sadarbībā ar Eften Capital biroju centrā Jaunā Teika atklāja plašāko uzlādes staciju Latvijā, kurā uzlādi vienlaicīgi var veikt 28 elektroauto.

Elektrum Drive turpina attīstīt uzlādes infrastruktūru arī Latvijas pilsētu mikrorajonos, kur tiek ne tikai uzstādītas uzlādes iekārtas pie esošajām transformatoru apakšstacijām, bet arī labiekārtota teritorija, atjaunojot to fasādes ar mākslinieciskiem gleznojumiem.

Lietuvā uzlādei pieejamas 28 uzlādes stacijas ar 59 pieslēgvietām. Ievērojamākā Elektrum Drive uzlādes stacija atklāta Klaipēdā, kur vienuviet uzlādei pieejamas 5 pieslēgvietas ar 25 -150 kW uzlādes jaudu.

Tallinā un Tartu atklātas īpaši ātrās uzlādes stacijas, kurā kopumā pieejamas 8 pieslēgvietas ar 22 kW līdz 150 kW uzlādes jaudu. Narvā nu pieejamas divas Elektrum Drive uzlādes stacijas ar 6 pieslēgvietām katrā, kas elektroauto lietotājiem nodrošina uzlādi ar 22 – 150 kW jaudu. Kopumā Igaunijā 2023.gada laikā publisko pieslēgvietu skaits audzis līdz 45.

Elektrum Drive sadarbībā ar Moller Baltic Import 2023. gadā atklājis 11 uzlādes stacijas, un šogad šo sadarbības staciju skaits sasniegs 27 visā Baltijā.

Uzlabojumi ērtai ikdienai Elektrum Drive klientiem
2023.gadā ir vairāk nekā dubultojies Elektrum Drive mobilās lietotnes (pieejama Google Play un App Store) lietotāju skaits. Lietotājiem šis gads nesis daudz jaunu ērtību ikdienas uzlādei – uzlādes staciju atlasīšanu iespējams veikt ar izstrādātajiem staciju filtriem, kas ļauj atrast piemērotāko vietu uzlādei, atlasot tās pēc spraudņa tipa, vēlamās uzlādes jaudas un pieejamības.

Uzņēmējiem nu ir iespēja sadarbībā ar Elektrum Drive veidot ierobežotas pieejamības uzlādes tīklu, kuram piekļuve mobilajā lietotnē Elektrum Drive tiks nodrošināta tikai lietotājiem ar piekļuves kodu, kuru ievadot, darbiniekiem lietotnē būs redzamas uzlādes stacijas, kas citiem mobilās lietotnes lietotājiem nav redzamas.

Nemainīgi visiem Elektrum Drive mobilās lietotnes lietotājiem tiek piedāvātas arī tādas ērtības kā maršruta plānošanas iestatīšana uz uzlādes staciju, norēķins ar pēcapmaksu, saņemot rēķinu par uzlādi, piesaistītu esošajam elektrības u.c. pakalpojumu Elektrum rēķinam.

2023.gadā arī Elektrum Lietuva un Elektrum Eesti klientiem tiek piedāvāta iespēja slēgt pēcapmaksas līgumu, tādējādi par uzlādi norēķinoties ar ikmēneša rēķinu, kas tiek piesaistīts esošajam Elektrum rēķinam vai nosūtīts atsevišķi.

Tāpat pērn papildināts arī Elektrum Drive elektroauto testu katalogs – tagad tajā ir pieejama vērtīga informācija jau par 47 elektroauto modeļiem, kuru efektivitāti un uzlādes ātrumu Baltijas klimatiskajos apstākļos praktiski, testējot automašīnas, ir pārbaudījuši Elektrum Energoefektivitātes centra eksperti. Katalogā ir pieejami dati par to maksimālo nobraukumu ar pilnu uzlādi, vidējo patēriņu dažādos braukšanas režīmos, kā arī daudzveidīgi uzlādes dati, tajā skaitā līdzstrāvas jaudas grafiks no Elektrum Drive 50 kW un/vai 150 kW DC uzlādes stacijām. Tas ikvienam elektroauto lietotājam sniedz iespēju ne tikai prognozēt uzlādes ātrumu, bet arī ieekonomēt uzlādes laiku. Katalogā iespējams atrast arī katram elektroauto modelim piemērotāko mājas uzlādes iekārtu, to datu salīdzinājumu ar WLTP standartu.

Nākamgad – pirmie Elektrum lieljaudas uzlādes laukumi
2024. gada plāni ir vēl ambiciozāki, plānots sasniegt 800 publisko pieslēgvietu skaitu Baltijā, tostarp izbūvējot pirmos lieljaudas laukumus ar 300 kW uzlādes jaudu. Līdz 2025. gada nogalei tiks izbūvētas 65 šādas lieljaudas uzlādes stacijas ar 4 pieslēgvietām katrā. Ar šo Elektrum Drive sper nākamos soļus, lai apliecinātu līdera pozīciju uzlādes pakalpojuma nodrošināšanā Baltijā.

Ansis Valdovskis, AS "Latvenergo" Baltijas elektrotransporta uzlādes direktors: "Esam gandarīti par sasniegto – 2023.gadā apritējuši četri gadi, kopš Elektrum piedāvā elektroauto uzlādes pakalpojumus Latvijā, un kas Baltijā trešo gadu tiek attīstīti ar zīmolu Elektrum Drive. Šajā laikā Elektrum Drive uzlādes tīkls kļuvis par lielāko valstī un strauji attīstās arī Lietuvā un Igaunijā. Taču neplānojam pie tā apstāties, un jau šajā gadā vēlamies sasniegt vairāk nekā 800 pieslēgvietas Elektrum Drive uzlādes tīklā, mūsu komandas kompetence un ekspertīze elektrouzlādes risinājumu ieviešanā ar katru gadu pieaug. Aktīvi meklējam partnerus visās Baltijas valstīs, kur izvietot mūsu inovatīvos uzlādes risinājumus. Esam vienmēr atvērti un gatavi pārrunāt dažādus sadarbības risinājumus uzņēmumiem, kuri attīsta savu videi draudzīgu autoparku vai pilnveido esošo servisu."

* ieskaitot iespēju ar Elektrum Drive mobilo lietotni veikt uzlādes e-mobi tīklā Latvijā un LIDL uzlādes stacijās Lietuvā