Latvenergo koncernā - Muzeju nakts par videi draudzīgu enerģijas ražošanu un izmantošanu

Ar moto "Enerģiju izzināt, iegūt, pētīt un saprast" šī gada 18. maijā Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejs Ķegumā un Elektrum Energoefektivitātes centrs Jūrmalā aicina piedzīvot Muzeju nakts 2024 īpašo noskaņu, izzinot enerģijas noslēpumus, gūstot pozitīvas emocijas aizraujošās un izglītojošās aktivitātēs! Gan muzejā, gan Energoefektivitātes centrā iespēja līdzdarboties ļaus izprast videi draudzīgas enerģijas ražošanu un izmantošanu.

Enerģētikas muzejā Ķegumā, Ķeguma prospektā 7/9 no plkst. 19.00 līdz 24.00 apmeklētāji varēs iepazīties ar unikāliem muzeja eksponātiem, klausīties neparastus stāstus un izzināt Latvijas enerģētikas vēsturi ar muzeja audiogidu. Interaktīvajā eksponātā "Pilsētas elektrība" varēs pētīt un izprast videi draudzīgas enerģijas ražošanu. Savukārt ar Ķeguma hidroelektrostacijas interaktīvo modeli un izglītojošajām spēlēm varēs izzināt HES uzbūvi, enerģijas ražošanas procesu, kā arī saprast ar enerģijas ražošanu saistītos vides aspektus. Muzeja krātuvē varēs aplūkot muzeja krājuma priekšmetus – enerģētikas industrijas attīstības lieciniekus.

Pasākuma laikā varēs doties aizraujošā ceļojumā zinātnes pasaulē – izzināt fizikas praktisko un aizraujošo pusi šovā "Elektrība - fizika" kopā ar zinātnes teātri "Laboratorium" un pašiem pētīt kā fizika mijas ar ķīmiju, darbojoties ziepju burbuļu darbnīcā. Visa vakara gaitā apmeklētāji varēs darboties, izzinot elektrisko slēdžu labirinta noslēpumu un ūdens spēka nozīmi enerģijas ražošanā, no lego klucīšiem uzbūvēt un iedarbināt elektriskas dzirnavas, uzzinot par citiem enerģijas iegūšanas veidiem. Varēs izspēlēt boulingu, sacensties lielajās koka spēlēs un atbildēt uz asprātīgiem jautājumiem par un ap elektrību, tās ražošanu un taupīšanu, izmēģināt veiklību velokartinga trasē.

Par muzikālu enerģiju Muzeja nakts apmeklētājiem Ķegumā parūpēsies rokmūzikas dziedātājs Atis Ieviņš ar pavadošo grupu, bet vakara izskaņā – kantrimūzikas grupa "Klaidonis".

Elektrum Energoefektivitātes centrā Jūrmalā, Jomas ielā 4 pilnvērtīgas un izzinošas laika pavadīšana iespējas Muzeju naktī paredzētas no plkst. 18.00 līdz 23.00.

Apmeklētāji varēs iepazīt energoefektivitāti un elektrodrošību dažādās Elektrum radošajās darbnīcās un aktivitātēs. Ikvienam interesentam būs iespēja saņemt Elektrum energoefektivitātes speciālistu ieteikumus par sadzīves elektroierīču efektīvu izmantošanu ikdienā, uzzināt praktiskus ieteikumus, kā kļūt draudzīgākiem videi un maciņam. Varēs sacensties veiklībā dažādās izglītojošās spēlēs, konkursos un viktorīnās, kā arī piedalīties vēja dzirnaviņu izveides meistarklasē.

Vērtīgu informāciju varēs iegūt izzinošā darbnīcā par elektrodrošību, pārliecinoties par to, cik svarīga un nepieciešama, bet reizē arī bīstama var būt elektrība. Savukārt, izprast fizikas klātbūtni ikdienā ļaus aizraujošie FIZMIX eksperimenti un pārsteidzošā skanošo augļu stacija.

Ikvienam būs iespēja nofotografēties Elektrum foto stendā, iemūžinot sevi uz vēja turbīnu vai saules paneļu fona.

Tāpat būs iespēja baudīt muzikālus priekšnesumus – bērnu muzikālās apvienības "Jautrās notis" uzstāšanos un dziedātājas PATRISHAS koncertu.

Aicinām Muzeju nakti pavadīt enerģiski un izzinoši Enerģētikas muzejā Ķegumā un Elektrum Energoefektivitātes centrā Jūrmalā, gūstot jaunas zināšanas, prasmes un vairojot draudzīgu enerģiju!

Ieeja pasākumos ir bez maksas. Savukārt, braucot ar vilcienu, Muzeju naktī 50% atlaide Vivi vilcienu biļetēm!