Enerģētikas muzeja ceļojošā izstāde skatāma Jelgavas skolās


2017./2018. mācību gadā Latvenergo koncerna Enerģētikas muzeja izveidotā ceļojošā izstāde "Ķeguma HES – Latvijas enerģētikas lepnums"  apskatāma vienpadsmit Jelgavas pilsētas vispārizglītojošās iestādēs.

Atsaucoties Jelgavas pilsētas domes Jelgavas izglītības pārvaldes aicinājumam, šā gada 29. janvārī ceļojošo izstādi "Ķeguma HES – Latvijas enerģētikas lepnums" atklāja  Jelgavas 5.vidusskolā, un tā būs skatāma līdz 19. februārim. Izstāde stāsta par UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļauto Eduarda Krauca fotonegatīvu uz stikla pamatnes kolekciju "Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita 1936. – 1940." Tas ir vēstījums par 20. gadsimta pirmajā pusē Baltijā vērienīgā industriālā objekta celtniecību, vedot skatītāju savdabīgā ceļojumā pagātnē, kad sevi pieteica Latvijas enerģētikas flagmanis – Ķeguma spēkstacija. Izstādes atklāšanas dienā skolēni ar lielu interesi noskatījās dokumentālo filmu "Kā tapa Ķeguma spēkstacija. Kārļa Dumbrāja atmiņas". Filmas galvenais varonis K. Dumbrājs (dz. 1918) piedalījās Ķeguma spēkstacijas būvniecībā. 1939. gadā viņš montēja divus no trijiem spēkstacijas ģeneratoriem. šogad, Latvijas simtgades gadā, madonietis Kārlis Dumbrājs svinēs arī savu simtgadi.

Laikā no 19. februāra līdz 12. martam ar izstādi varēs iepazīties Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas skolēni un skolotāji, bet no 12. marta līdz 3. aprīlim − Jelgavas Amatu vidusskolas skolēni un skolotāji. Tālāk izstāde dosies uz Jelgavas 1. internātpamatskolu, kur tā būs skatāma no 3. aprīļa līdz 16. aprīlim.  Izstādes maršruta pēdējais posms Jelgavā būs 2. internātpamatskolā – attīstības centrā laikā no 16. līdz 30. aprīlim.

2017. gadā ceļojošā izstāde eksponēta Vidzemes Augstskolā, Dundagas novada Centrālajā bibliotēkā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, RTU inženierzinātņu vidusskolā, RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē, Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā, RTU Liepājas filiālē, Jelgavas Valsts ģimnāzijā, Jelgavas 4. vidusskolā, Jelgavas Tehnikumā, Jelgavas 6. vidusskolā un 2. pamatskolā. 2017. gadā izstādi ir apskatījuši 15 100 interesentu.

Kopš izstādes izveides 2013. gadā tā eksponēta 64 vietās, kur to apskatījuši vairāk nekā 92 000 interesentu Latvijā un Lietuvā, veicinot Latvijas enerģētikas un Latvenergo koncerna dokumentārā mantojuma atpazīstamību un popularizējot UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālā reģistra vērtības.

Izstādes atklāšana Jelgavas Valsts ģimnāzijā, kas patlaban atrodas Jelgavas pils telpās.

Izstādes atklāšana Jelgavas 6. vidusskolā.