Preiļos apskatāma Ķeguma HES celtniecības vēsture Eduarda Krauca fotogrāfijās


Šī gada 19. martā Preiļu Galvenajā bibliotēkā notika ceļojošās izstādes "Ķeguma HES – Latvijas enerģētikas lepnums" atklāšana un filmas "Kā tapa Ķeguma spēkstacija: Kārļa Dumbrāja atmiņas" demonstrēšana.

Spēkstacijas būvniecībā piedalījās vairāk nekā pieci tūkstoši strādnieku no visas Latvijas. Viņu vidū bija Kārlis Dumbrājs (dz. 1918. g.), kurš 1939.gadā montēja divus no trijiem spēkstacijas ģeneratoriem. Latvijas republikas vienaudzis, madonietis, pozitīvisma un optimisma pilnais vīrs Kārlis Dumbrājs, atskatoties uz savu bagāto un garo mūžu, saka: "Es vēl šodien esmu lepns, ka esmu būvējis Ķegumu".

Izstāde "Ķeguma HES – Latvijas enerģētikas lepnums" stāsta par UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļauto E. Krauca fotonegatīvu uz stikla pamatnes kolekciju "Ķeguma spēkstacijas celtniecības gaita 1936. – 1940." Tas ir vēstījums par 20.gadsimta pirmajā pusē Baltijā vērienīgā industriālā objekta celtniecību, vedot skatītāju savdabīgā ceļojumā pagātnē, kad Eiropas enerģētikā sevi pieteica Latvijas flagmanis – Ķeguma spēkstacija.  

E. Krauca (1898–1977) entuziasms un profesionalitāte šodien ļauj izjust, kā soli pa solim noritējusi spēkstacijas celtniecība. Fotomākslinieks ir radījis turpat divus tūkstošus izcili uzņemtu fotogrāfiju, atklājot Ķeguma HES būvvietas un Daugavas perspektīvos skatus, kas apliecina varenās un monumentālās būves tapšanas gaitu. Fotogrāfijas sniedz iespēju ieraudzīt arī atsevišķas nozīmīgas inženiertehniskas nianses būves konstrukcijās, ūdenskrātuves dambja izveidē un citur, izceļot būtiskus tehnoloģiskus elementus, ko inženiertehniskie speciālisti vērtē kā unikālus.

Nododot skatītājiem dokumentālo vēstījumu, Latvenergo koncerns vēlas, lai tas kļūst par Latvijas elektroenerģētikas vēstures orientieri un izziņas avotu, apliecinot artefaktu un dzīvās vēstures nozīmi cilvēces atmiņas saglabāšanā.

Izstāde Preiļu Galvenajā bibliotēkā Kārsavas ielā 4 apskatāma līdz 2018. gada 19. aprīlim.

Iepazīties ar ceļojošo izstādi un noskatīties dokumentālo filmu "Kā tapa Ķeguma spēkstacija: Kārļa Dumbrāja atmiņas" bija ieradušies skolēni un viņu pedagogi no Preiļu 2. vidusskolas 11. klases, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 8. klases un Preiļu 1. pamatskolas 9. klases.