Nominācijā "Muzeja inovācijas projekts" izvirzīts Latvenergo koncerna Enerģētikas muzeja mobilais gids


AS “Latvenergo” Enerģētikas muzeja mobilā lietotne ir atzīta par vienu no Latvijas muzeju šī gada inovatīvākajiem piedāvājumiem. Tā paplašina apmeklētu iespējas patstāvīgi uzzināt un gūt plašu informāciju. šodien tika pasniegta Latvijas Muzeju biedrības Gada balva 2018, un nominācijā "Muzeja inovācijas projekts" to saņēma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja projekts.

Šā gada 25.maijā, atzīmējot Starptautisko Muzeju dienu, Oskara Kalpaka muzeja un piemiņas vietā "Airītes" tika pasniegta Latvijas Muzeju biedrības Gada balva 2018. Konkurss norit jau devīto gadu un tā mērķis ir sekmēt ilgtspējīgu un kvalitatīvu muzeju nozares attīstību Latvijā, uzsverot muzeja radīto produktu kvalitāti, pieejamību un nozīmi sabiedrībai.

šogad Latvijas Muzeju biedrība balvai saņēma rekordlielu pieteikumu skaitu − 71 pieteikumu, kas atspoguļo Latvijas muzeju daudzveidību un plašo piedāvājumu sabiedrībai.

Balvas tika piešķirtas šādās nominācijās: Gada tematiskā izstāde; Gada publikācija; Gada mākslas izstāde; Muzeja pieejamības projekts; Gada ekspozīcija; Gada ieguldījums nacionālo vērtību (krājuma) saglabāšanā; Izglītojošs projekts muzejā; Muzeja inovācijas projekts; Gada mārketinga aktivitāte.  Žūrijas komisijā − Latvijas Muzeju biedrības valde un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns un žurnāla "Ilustrētā Pasaules Vēsture" redaktore Aiva Lapiņa.

Nominācijā "Muzeja inovācijas projekts" tika izvirzīti trīs aizvadītā gada inovatīvākie projekti:

  • Latvijas Nacionālais mākslas muzejs − projekts "Vienas gleznas stāsts" (10 autori stāsta par sava mākslas darba tapšanu 20. gs.80. - 90.gados);
  • Imanta Ziedoņa muzejs − projekts "Runājošie koki" - pie kokiem ar audioaustiņu palīdzību apmeklētājiem ir iespēja  klausīties Imanta Ziedoņa dzeju, atziņas;
  • Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejs − projekts "Enerģētikas muzeja mobilais gids".

Latvenergo koncerna Enerģētikas muzeja mobilajā lietotnē "Enerģētikas muzeja mobilais gids" (video) muzeja eksponāti papildināti ar plašu digitālu saturu – vēsturiskiem video un audio materiāliem, fotogrāfijām un dokumentiem, lai ikviens muzeja apmeklētājs, patstāvīgi un interaktīvi darbojoties, iegūtu papildinformāciju par Latvijas enerģētikas  vēsturi un muzeja ekspozīcijā apskatāmajiem eksponātiem.

Lietotne pieejama apmeklētāju viedierīcēs muzeja teritorijā Ķegumā. Informācija pieejama  latviešu, angļu un krievu valodās. Interesentiem muzejā tiek piedāvātas viedierīces, kurās jau ir pieejama mobilā  lietotne.

Lietotnes mērķis ir veicināt enerģētikas mantojuma pieejamību un popularizēšanu, interpretējot muzeja krājumu; bagātināt muzeja apmeklētāju pieredzi, sniedzot jaunas zināšanas par enerģētikas mantojumu, kā arī veicināt muzeja apmeklētāju, īpaši skolēnu, interesi par enerģētikas vēsturi un dabaszinātnēm.