Jaudas maksājums – efektīvas koģenerācijas atbalsts Eiropas Savienības valstīs


Valsts atbalsts efektīvai koģenerācijai tiek īstenots visās Eiropas Savienības valstīs, jo koģenerācija ir viens no ražošanas veidiem, kas nodrošina bāzes jaudas un energoneatkarību, ļauj būtiski ietaupīt primāro energoresursu patēriņu valstī un samazināt CO2 izmešu apjomu.

Latvijā atbalsta sistēma atjaunīgos resursus izmantojošām ražotnēm un efektīvai koģenerācijai ir obligātais iepirkums un tā atvasinājums jaudas maksājums (OI).

OIK ar ievērojami lielu atbalsta daļu ir iekļauti galalietotāju maksājumi, ko saņem ražotnes, kas savā darbībā izmanto atjaunīgos resursus. Arī šāda atbalsta sistēma pastāv ES valstīs, tomēr arvien biežāk tiek spriests par šī principa pamatotību, jo AER veidojas kā pārsubsidēta nozare, kas nedarbojas atbilstoši tirgus situācijai.

Visās Eiropas valstīs ir ieviesti garantēti maksājumi, nodokļi vai nodevas par jaudu uzturēšanu un drošu energoapgādi jeb enerģētikas politikas izmaksas. Latvijā enerģētikas politikas izmaksās jeb OIK ir iekļauts atbalsts efektīvas koģenerācijas stacijām virs 4 MW jaudas.  No tām rekonstruētās Rīgas TEC ir vienīgais bāzes jaudas avots Latvijā, kas ir spējīgs nosegt lielāko valsts patēriņa daļu situācijās, kad nav pieejama importētā elektroenerģija. TEC ir energosistēmas drošuma garants Latvijas un Baltijas mērogā apstākļos, kad patēriņā rodas noteikts elektroenerģijas iztrūkums vai ir nepieciešama elektrostaciju balansējošā jauda. Neviena atjaunīgo resursu stacija nevar nodrošināt līdzvērtīgu apgādes drošumu.

Tādējādi obligātā iepirkuma komponenti Latvijā veido šāds valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, paredzot tā finansēšanu no elektroenerģijas galalietotāju maksājumiem:

  1. Atbalsta maksājums elektroenerģijas ražošanai, izmantojot atjaunīgos energoresursus (vējš, ūdens, biomasa, u.c.).
  2. Atbalsta maksājums elektroenerģijas ražošanai koģenerācijā nelielās jaudas koģenerācijas stacijās.
  3. Jaudas maksājumspar koģenerācijas stacijā uzstādīto elektrisko jaudu, ko saņem lielie ražotāji, kuri elektroenerģiju ražo efektīvā koģenerācijā.

Latvijā atbalstu atjaunīgo resursu izmantošanai saņem vairāk nekā 400 stacijas,  savukārt atbalstu garantētās jaudas maksas veidā  par uzstādīto elektrisko jaudu (kas nav atbalsts atjaunīgajiem energoresursiem) saņem koģenerācijas stacijas (t.sk. biomasas koģenerācijas stacijas), kuru uzstādītā jauda pārsniedz 4 MW. 

Rīgas TEC saņemtais jaudas maksājums ik gadu sarūk, veidojot proporcionāli mazāku daļu no kopējām OI izmaksām nekā atjaunīgo energoresursu (AER) saņemtais atbalsta maksājums. 2018. gadā jaudas maksājums ir tikai 13% no kopējām OI izmaksām.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv