Latvijas skolēni starptautiskajā fizikas olimpiādē izcīna trīs bronzas medaļas


Latvijas vidusskolēnu izlase ar 87 pasaules valstu konkurencē izcīnītām trīs bronzas medaļām un vienu atzinību atgriezusies mājās no 49. starptautiskās fizikas olimpiādes, kas no 21. līdz 29. jūlijam notika Lisabonā, Portugālē.

Bronzas godalgas olimpiādē izcīnījušiJānis Hūns (Āgenskalna Valsts ģimnāzija), Vilhelms Cinis un Ingvars Vitenburgs (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija). Savukārt Mārtiņš Klevs no Aizkraukles novada vidusskolas ieguvis atzinību. Latviju olimpiādē pārstāvēja arī Olivers Prānis no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas.

"Olimpiāde, kurā šogad piedalījās 396 skolēni, norisinājās divās daļās, un katrā no tām skolēni intensīvi strādāja piecas stundas bez pārtraukuma. Eksperimentālajā daļā tika pētīta elastīgo materiālu tecēšana un iegūtas papīra tranzistoru raksturlīknes, savukārt teorijas uzdevumi bija veltīti gravitācijas viļņiem, neitrīno daļiņām un dzīvo augu fizikālajiem modeļiem," skaidro komandas vadītājs Vjačeslavs Kaščejevs.

Pirms došanās uz Portugāli komanda pavadīja nedēļu treniņnometnē Rīgā kopā ar ASV un Austrālijas izlasēm, veicot eksperimentus, risinot uzdevumus un kopā pavadot brīvo laiku.

Jaunos fizikas talantus gatavošanās procesā un olimpiādes norises laikā apmācīja un atbalstīja divi mentori – Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (LU FMOF) asociētais profesorsVjačeslavs Kaščejevsun LU FMOF docents Ģirts Barinovs. No Latvijas kā novērotāja olimpiādē piedalījās arī Latvijas Fizikas skolotāju asociācijas viceprezidente Inese Dudareva. Viņa stāsta: "Mans un mentoru uzdevums bija piedalīties uzdevumu veidošanā, pārtulkot tos latviešu valodā, kā arī iedziļināties mūsu skolēnu darbos un aizstāvēt to vērtējumus."

Āris Žīgurs, AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs: "Ir ļoti liels  gandarījums par mūsu veiksmīgo un rezultatīvo sadarbību - arī šogad  Latvijas komanda, piedaloties  starptautiskajā fizikas olimpiādē, ieguvusi ļoti augstu novērtējumu, trīs bronzas medaļas un atzinību 87 pasaules valstu konkurencē. Tas ir spēcīgs apliecinājums mūsu jauniešu potenciālam. AS "Latvenergo" jau otro gadu atbalsta Latvijas komandas dalību starptautiskajā fizikas olimpiādē, un šai laikā  sasniegti patiesi lieliski  rezultāti. Atbalsts zinātnei un izglītībai ir viens no AS "Latvenergo" korporatīvās sociālās atbildības politikas virzieniem, un mūsu mērķis ir sekmēt  jauniešu izcilību eksakto zinātņu jomā, kā arī veicināt jauniešu interesi gan par eksaktajiem mācību priekšmetiem, gan inženiertehniskajām profesijām."

Latvijas dalību skolēnu starptautiskajā fizikas olimpiādē īsteno Valsts izglītības satura centrs, bet komandas sagatavošanu un vadīšanu nodrošināja LU FMOF.


49. starptautiskās fizikas olimpiādes Latvijas komandas dalībnieki un mentori 

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv