Latvenergo jau desmit gadus vērtīgākais Latvijas uzņēmums


AS “Latvenergo” šodien kopumā 11. reizi un 10. reizi pēc kārtas saņēma Latvijas vērtīgākā uzņēmuma balvu "Prudentia" un "Nasdaq Riga" kopīgi veidotajā "Latvijas vērtīgāko uzņēmumuTOP 101". Saņemot augsto atzinību, AS “Latvenergo” uzsver pārmaiņu nozīmi koncerna attīstībā. Gada laikā ir augusi uzņēmuma ietekme Baltijas un Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgū. Salīdzinot ar citiem Baltijas enerģētikas uzņēmumiem, Latvenergo ir saglabājis nemainīgi augstu pozīciju.

šodien jau desmito gadu pēc kārtas Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu atzīta AS “Latvenergo”, savukārt kopš TOP1010 izveidošanas brīža tas notiek jau 11. reizi. Koncerna vērtība šogad ir 1,705 miljrd. eiro un ir saglabātas arī līderpozīcijas Baltijas valstu starpā, ieņemot 3. vietu Baltijas vērtīgāko uzņēmumu TOP10. Salīdzinot ar citiem enerģētikas uzņēmumiem, Latvenergo ir saglabājis iepriekšējās pozīcijas, Eesti Energia ir 8. Vietā (2017. – 6.vieta), Lietuvos Energija ir 10.vietā (2017.g. – 8.vieta).

“Pasaules un Eiropas mērogā industrija virzās uz globālu dekarbonizāciju un elektrifikāciju, kas nozīmē jaunas biznesa izrāviena iespējas arī Baltijā. Zināms, ka tie, kas pirmie uztver un rīkojas inovatīvi, pirmie gūst panākumus, rāda piemēru citiem. Saņemot apbalvojumu, es vēlos uzsvērt, ka tas nebūtu iespējams, ja Latvenergo nepiemistu spēja mainīties. Mēs  ejam pa pārmaiņu ceļu, kas ir izmērāms ne tikai apbalvojumos, bet praktiskos lielumos – jauni produkti un digitāli pakalpojumi, augstāka darbības efektivitāte. šo apbalvojumu saņemam jaunā kvalitātē – ar apņēmību būt efektīvākajam uzņēmumam,” pauda AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

“Saņemot apbalvojumu, jāsaka paldies gan uzņēmuma darbiniekiem, kas kaldina uzņēmuma vērtību, gan arī pārvaldītājiem, kas ļauj īstenot mūsu mērķus un idejas. Elektrība kā atklājums jau ir ilgi, taču pastāvēs tas, kas pārvērtīsies. Arī Latvenergo, lai arī ārēji nav redzamas, notiek milzīgas inovāciju un digitalizācijas pārmaiņas gan elektrības ražošanā, gan pārvadē un arī tās tirdzniecībā. Mēs esam lielas tirdzniecības platformas, NordPool spot biržas, dalībnieki, un mūsu pārmaiņas vēl vairāk palīdz sekmīgi darboties elektroenerģijas vairumtirgū. Kā jau teicu, tas nav iespējams bez darbiniekiem, taču nākamo četru gadu laikā Latvenergo jākļūst vēl efektīvākam, piemēram, 2022. gadā sadales tīklu darbību nodrošinās divas reizes mazāk darbinieku nekā 2005. gadā, taču nemainīgs ir apkalpojamā tīkla garums – vairāk nekā 90 000 km. Tas ir izaicinājums un vienlaikus rādītājs, ka kļūstam efektīvāki, un arī lielajās ražotnēs – hidroelektrostacijās un termoelektrostacijās. Tas nebūs iespējams, ja nebūs izglītotu prātu. Mēs par tiem cīnāmies, jo īpaši inženieriem, tādēļ Latvenergo stimulē fizikas un eksakto zinātņu izzināšanu dažādos veidos, lai mums nākotnē būtu gaiši inženieru prāti!”

Gada laikā, kopš saņemts augstais Baltijas mēroga novērtējums, arvien ir augusi koncerna ietekme reģionālajā – Baltijas un Ziemeļvalstu - elektroenerģijas tirgū. Īpaša loma ir Rīgas termoelektrocentrālēm, gada laikā vairākkārt nodrošinot elektroenerģijas pieprasījumu reģionālā deficīta situācijā. To nav spējusi neviena cita ražotne Baltijas valstīs laikā, kad tirgu ietekmēja sarežģītie klimatiskie apstākļi un globālais resursu cenu pieaugums.

To, ka Latvenergo vērtībā, neskatoties uz būtiski labākiem finanšu rādītājiem, vērojams neliels samazinājums, jāskaidro ar noskaņojumu Eiropas finanšu un kapitāla tirgos, norāda Kārlis Krastiņš, Prudentia valdes priekšsēdētājs: “Kopumā šā gada TOP101 pārstāvēto uzņēmumu kopējā vērtība liecina, ka, neskatoties uz uzņēmumu finanšu rādītāju uzlabošanos, vērojama uzņēmumu vērtību stabilitāte saistībā ar noskaņojumu Eiropas finanšu tirgos. Nākotnē  lūkojamies ar domu, ka Latvijas uzņēmējdarbības vide turpinās attīstīties, kas pozitīvi ietekmēs gan uzņēmumu finanšu rādītājus, gan uzņēmumu vērtību, un attiecīgi - ekonomisko situāciju Latvijā.”

Savukārt Nasdaq Riga valdes locekle Liene Dubava uzsvēra: “Laba pārvaldība un veiksmīgs uzņēmuma padomes darbs ir tas, kas ceļ arī uzņēmuma vērtību, jo īpaši investoru acīs. Caurspīdīgs, labi pārvaldīts uzņēmums ir konkurētspējīgāks, jo spēj piesaistīt finansējumu ar mazākām izmaksām un plašākām finansējuma veidu izvēles iespējām. Tam spožs piemērs ir Latvenergo. Veicot obligāciju emisiju biržā, uzņēmums ir arī uzlabojis savu pārvaldību, kļuvis caurspīdīgāks un spējis nodrošināt biznesa vērtības pieaugumu vairāku gadu garumā.”

TOP 101 sarakstā 2. vietu saglabā AS Latvijas valsts meži ar 770,5 milj. eiro lielu uzņēmuma vērtību. Savukārt AS Swedbank ir pakāpusies līdz 3. vietai, sasniedzot 664,2 milj. eiro lielu vērtību. Pilnais Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 saraksts ir pieejams mājaslapā  top101.lv.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP 101 sarakstu kopš 2005. gada veido Prudentia un Nasdaq Riga. TOP 101 sniedz iespēju uzņēmējiem, nozares ekspertiem un sabiedrībai kopumā gūt vispusīgu ieskatu par Latvijas uzņēmumu izaugsmi, korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, attīstību un konkurētspēju.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv