TOP 500 lielākais lauru plūcējs – Latvenergo


AS “Latvenergo arī šogad TOP 500 uzņēmumu konkurencē atzīts par vērtīgāko uzņēmumu.

Uzteicot 2017. gada lielākos un veiksmīgākos uzņēmumus, Dienas Bizness šogad pasniedza balvas 12 nominācijās un piecās apakšnominācijās. Kopā laureātu sarakstā iekļuvuši 16 uzņēmumi, no tiem visražīgākais lauru plūcējs nu jau kārtējo gadu ir AS ”Latvenergo”, kas pērn bijis lielākais EBITDA pelnītājs, lielākais pelnītājs, lielākais valsts uzņēmums un arī vērtīgākais uzņēmums – šajā nominācijā uzvarētāju nosaka īpašs uzņēmumu novērtēšanas algoritms, kuru izstrādājusi AS “Capitalia” sadarbībā ar “Lursoft”.

Āris Žīgurs, AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs: “šai pasaulē viss sākas ar enerģiju. Tā vajadzīga gan intelektuālam darbam, gan praktiskām lietām – pilnīgi visam. Un veiksmīgā uzņēmumā tā ir arī saliedētu darbinieku enerģija. Tādēļ, saņemot balvu, vēlos pateikties mūsu darbiniekiem par sasniegto!

Protams, arī bizness bez enerģijas nav iespējams, un pati enerģijas ražošana un pārdošana jau arī  ir bizness, turklāt –  mūsdienās par to aizvien vairāk domā ne tikai uzņēmumi, bet arī  mājsaimniecības. Latvenergo ne tikai nodrošina ikvienam kvalitatīvu elektrības piegādi, bet arī palīdz paaugstināt efektivitāti un sabiedrības izpratni par enerģētikas procesiem.”

Top 500 līderu pirmais piecinieks palicis gandrīz nemainīgs –   tie ir AS “Latvenergo”,   SIA “Uralkali Trading”, SIA “Uralchem Trading”, SIA “Rimi Latvia”, SIA “Maxima Latvija”. Uzņēmumu nomaiņa TOP 500 sarakstā pērn ir bijusi mazliet aktīvāka nekā iepriekšējos gados – kopumā lielāko uzņēmumu sarakstu papildinājuši 80 jaunpienācēji, un attiecīgi tikpat uzņēmumu sarakstu ir atstājuši. Uzņēmumu nomaiņa veido 16% no kopējā skaita; attiecīgi pirms gada šis skaitlis bija 14,6%.  Starp TOP 500 jaunpienācējiem līderis ir AS “Luminor banka”, kas izveidota 2017. gadā, apvienojot DNB banku un “Nordea Bank” Baltijas valstīs. 

Tie 80 uzņēmumi, kas TOP 500 ir atstājuši, 2016. gadā kopā apgrozīja 2,12 miljardus eiro, bet 2017. gadā to kopējais apgrozījums sasniedza 714,7 miljonus eiro. 13 no šiem uzņēmumiem 2017. gada apgrozījums nav zināms – sarakstā ir gan likvidēti, gan reorganizēti, gan aktīvu darbību pārtraukuši uzņēmumi, savukārt četri uzņēmumi TOP 500 ir atstājuši tikai tamdēļ, ka nav savlaicīgi iesniegts 2017. gada pārskats. 

Latvijas 500 lielākie uzņēmumi pērn kopā apgrozījuši 31,2 miljardus eiro, kas ir jauns apgrozījuma rekords TOP 500 vēsturē. Jauns rekords sasniegts arī kopējos peļņas rādītājos – 1,9 miljardi eiro. Jauns TOP 500 rekords sasniegts arī kopējos peļņas rādītājos - 1,9 miljardi eiro. Tā liecina Dienas Biznesa un Lursoft kopdarbībā veidotā lielāko uzņēmumu saraksta rezultāti.  

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv