Latvenergo jubilejas gadā – vērtīgākais uzņēmums arī enerģētikas pārmaiņu laikā


Savā 80.jubilejas gadā 12.reizi kopumā un 11. reizi pēc kārtas saņemot Latvijas vērtīgākā uzņēmuma balvu "Prudentia" un "Nasdaq Riga" kopīgi veidotajā "Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP 101", AS “Latvenergo” uzsver Baltijā notiekošās izmaiņas enerģētikas nozarē.

Koncerna vērtība šogad ir 1568, 54 milj EUR, un Latvenergo ir arī vienīgais Latvijas uzņēmums Baltijas vērtīgāko uzņēmumu TOP10 ar 5.vietu, apsteidzot citus  enerģētikas uzņēmumus.

Āris Žīgurs, AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs, saņemot balvu, īpaši uzsvēra, ka tieši šonedēļ aprit 80 gadu, kopš pirmo reizi tika iedarbināta Ķeguma hidroelektrostacija, tādējādi liekot pamatu Latvenergo izveidei.

Pagājušais un šis gads koncernam ir pagājis efektivizācijas un digitalizācijas zīmē, tomēr jau iepriekšējos gados enerģētikas nozarē ir sākušās izmaiņas, uz kurām koncerns ir reaģējis un izmantojis tās savā labā. Vērtīgākā uzņēmuma atzinība ir saņemta laikā, kad Baltijā mainās situācija elektroenerģijas tirgū, tajā ienāk jauni biznesa virzieni un notiek izmaiņas konkurences vidē – tiek slēgtas nozīmīgas ražotnes kaimiņvalstīs un aug konkurences vide Latvijā. 

Latvenergo stratēģiskā pieeja ir nodrošinājusi to, ka koncerns pārmaiņu procesu ir izmantojis,  attīstot darbību  jaunos tirgos un piedāvājot pakalpojumus, kas nav bijuši tradicionālu enerģētikas uzņēmumu klāstā. Būtiski, ka šobrīd mainās elektrības kā pakalpojuma uztvere klientiem – no pasīviem elektrības lietotājiem kļūstot par aktīviem lietotājiem. Tam atbilstošs ir jauno produktu un pakalpojumu klāsts, tirgū ļoti veiksmīgi ieviesti saules paneļi, elektromobiļu uzlāde, elektroskrejriteņu un interneta veikala pakalpojumi. 

Āris Žīgurs: “Kas ir tas, kas uzņēmumam piešķir vērtību? Peļņa. Apgrozījums. EBITDA. Korporatīvā pārvaldība.  Investoru novērtējums un klientu atzinība, kā arī citi faktori. Ikvienam no tiem ir svarīga  nozīme,  taču visvairāk tie ir cilvēki, kas tajā strādā. Mēs dzīvojam laikmetā, kurā straujas pārmaiņas ir sinonīms vārdam ikdiena un dzīve mainās tik strauji, ka tam, ko tu zināji vakar, iespējams, vairs nav būtiskas nozīmes šodien. Un tādēļ lielākā vērtība ir tiem cilvēkiem, kam visa jaunā apgūšana ir kaut kas pilnīgi pašsaprotams.”

TOP uzņēmumu pārskata periodā Latvenergo ir apliecinājis konkurētspēju ne tikai Baltijas mērogā – kad sausie un karstie laikapstākļi ietekmēja elektroenerģijas tirgu Ziemeļeiropā, koncerns efektīvi izmantoja savu diversificēto ražotņu priekšrocības.

TOP 101 sarakstā 2.vietu ieņem AS “Latvijas Valsts meži”, savukārt 3.vieta pienākas SIA “Mikrotīkls”. Pilnais Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 saraksts ir pieejams mājaslapā  top101.lv.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP 101 sarakstu kopš 2005.gada veido Prudentia un Nasdaq Riga. TOP 101 sniedz iespēju uzņēmējiem, nozares ekspertiem un sabiedrībai kopumā gūt vispusīgu ieskatu par Latvijas uzņēmumu izaugsmi, korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, attīstību un konkurētspēju.

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv