Elektrum solārais parks apgādās Swedbank Lietuva

Elektrum Lietuva un Swedbank Lietuva noslēgušas līgumu par elektroenerģijas iegādi no Elektrum saules enerģijas parka Radvilišķu novadā. Plānots, ka saules enerģijas parka ražotais apjoms nodrošinās aptuveni 30% no visas Swedbank elektroenerģijas patēriņa Lietuvā. Swedbank daļu - 1,2 MW (megavatu) apjomā - saules enerģijas parka ir iznomājusi uz 10 gadiem, un tajā saražoto elektroenerģiju plānots sākt izmantot 2022. gada pavasarī.

Saules parkā saražotā elektroenerģija tiks piegādāta kopumā 18 bankai piederošajiem objektiem, tostarp centrālās bankas galvenajai mītnei Viļņā, citām administratīvajām ēkām un klientu apkalpošanas vienībām visā valstī. Jaunais Elektrum Lietuva saules enerģijas parks aizņem 7,9 ha platību Radvilišķu novada Biļūnos. Parka kopējā jauda sasniegs 4,4 MW, un gadā plānots saražot 5 miljonus kWh elektroenerģijas.

AS "Latvenergo" komercdirektors Uldis Mucinieks: "Darījums ar Swedbank Lietuva apliecina, ka interese par saules enerģiju pieaug gan iedzīvotāju, gan lielu uzņēmumu vidū. Šobrīd Lietuvā ir labvēlīgi nosacījumi attālos saules enerģijas parkos saražotās elektroenerģijas izmantošanai. Tāpēc arī tie, kuriem nav iespējas uzstādīt elektrostaciju uz sava mājas vai biroja jumta, var izmantot zaļo, uz vietas ražoto enerģiju, papildus ilgtermiņā fiksējot tās cenu ilgākā termiņā. Šobrīd, kad piedzīvojam rekordaugstas elektroenerģijas cenas, tas klientiem ir īpaši svarīgi”.

Elektrum saules paneļu parks Radvilišķu novada Biļūnos ir otrais Latvenergo koncerna šāda veida projekts Lietuvā, papildinot 2021.gada sākumā izbūvēto parku netālu no Klaipēdas (jauda 1.5 MW). 2022.gada laikā tiek plānots īstenot vēl vairākus saules parku izbūves projektus Lietuvā, tādējādi palielinot arī Latvenergo koncerna atjaunīgo energoresursu ražošanas jaudas.

Elektrum Lietuva ir Baltijas lielākā elektroenerģijas ražotāja Latvenergo meitas uzņēmums. Elektrum Lietuva šobrīd piegādā elektroenerģiju vairāk nekā 10 000 uzņēmumu un vairāk nekā 38 000 mājsaimniecību. Uzņēmums arī piegādā gāzi gandrīz 500 uzņēmumiem, uzstādījis vairāk nekā 600 saules elektrostacijas un pārvalda 1,5 MW jaudas saules enerģijas parku jūras krastā. Tiek veidoti vēl četri jauni saules enerģijas parki ar kopējo jaudu virs 20 MW. Elektrum Lietuva saviem klientiem piedāvā arī elektroauto uzlādes stacijas, kā arī siltumsūkņus.