Pusgada laikā Elektrum Lietuva jau 2000 mājsaimniecību klientu

AS "Latvenergo" meitasuzņēmums Elektrum LIetuva pirms pusgada uzsāka elektroenerģijas tirdzniecību Lietuvas mājsaimniecībām. Šajā laikā mājsaimniecību klientu skaits valstī ir pārsniedzis 2000. Tādējādi Elektrum ir kļuvis par vienu no aktīvākajiem Lietuvas mājsaimniecību segmenta spēlētājiem Lietuvā.

Lietuvas mājsaimniecību tirgus ir pēdējais regulētais elektroenerģijas tirgus segments Baltijā, kura daļēja atvēršana notiks 2021. gada 1. janvārī. Līdz ar to noslēgsies Baltijas valstu elektroenerģijas tirgus liberalizācija. Lietuvas tirgus atvēršana brīvai konkurencei ļauj Elektrum vēl vairāk paplašināt savu darbību Baltijā. Neskatoties uz to, ka šis segments ir ar augstu konkurenci, jo darbību tajā uzsākuši vairāki elektroenerģijas tirgotāji, Elektrum Lietuva jau tagad ir starp vadošajiem pakalpojuma nodrošinātājiem, jo līgumi ir noslēgti ar jau vairāk nekā 2000 mājsaimniecībām.

“Jau kopš 2019. gada nogales notiek aktīvs sagatavošanās darbs Lietuvas mājsaimniecību tirgum, pielāgojot gan nepieciešamos biznesa procesus, gan veidojot produktus un attīstot pārdošanas kanālus. Lai pilnveidotu prasmes un labāk sagatavos tirgus atvēršanās brīdim, pārdošanas aktivitātes Lietuvas mājsaimniecību tirgū uzsākām jau šī gada pavasarī, un šobrīd jau aptuveni 2000 mājsaimniecību Lietuvā ir izvēlējušās Elektrum kā savu elektroenerģijas piegādātāju, un to skaits katru nedēļu turpina palielināties. Straujāks tirgus aktivitātes pieaugums ir sagaidāms šī gada 4. ceturksnī un nākošā gada sākumā, kam mērķtiecīgi gatavojamies,” saka Uldis Mucinieks, AS “Latvenergo” Pārdošanas direktors.

Jāņem vērā, ka Lietuvā pirmais konkurencei no nākamā gada sākuma tiks atvērts tieši klientu segments ar augstu jeb 5000 kWh patēriņu gadā, kam 2022. un 2023. gadā sekos pārējās klientu grupas.

“Tirgus atvēršana un pāreja no regulētas elektrības cenas uz cenu, ko nosaka tirgus konkurence, vienmēr ir saistīta ar zināmiem izaicinājumiem un nepieciešamību aktīvi izglītot patērētājus. Latvenergo ir pieredze jau divu elektroenerģijas tirgu atvēršanā – bez tā, ka Latvijā brīvais elektroenerģijas tirgus strādā kopš 2015. gadā, Elektrum jau astoto gadu strādā arī Igaunijas mājsaimniecību tirgū, apkalpojot aptuveni 25 000 klientu. Tas mums ir devis vērtīgu pieredzi, ko varam izmantot šobrīd, stiprinot pozīcijas Lietuvas tirgū,” turpina Uldis Mucinieks.

Lietuvas tirgū Latvenergo ar Elektrum zīmolu ir pārstāvēts jau vairāk nekā 10 gadu, kļūstot par lielāko elektroenerģijas tirgotāju Lietuvas biznesa klientu segmentā, apkalpojot aptuveni 8 000 uzņēmumu. Dabasgāzes tirdzniecības sektorā tiek apkalpoti jau gandrīz 400 uzņēmumi, kā arī īstenoti jau 350 saules paneļu uzstādīšanas projekti, kuru skaits turpina pieaugt katru nedēļu. Tādējādi šis ir izveidojies par veiksmīgu Latvijas pakalpojuma eksportu kaimiņvalstī.

Latvenergo koncerns ir viens no lielākajiem energoapgādes pakalpojumu sniedzējiem Baltijas tirgū, kas darbojas visos enerģijas tirdzniecības segmentos Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Latvenergo koncerna mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģija 2019.gadā ir 6 505 GWh. Ārpus Latvijas pārdotās elektroenerģijas apjoms veido 1/3 no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģijas apjoma, un ārpus Latvijas ir vairāk nekā 37 tūkstoši klientu. Audzis dabasgāzes klientu skaits Baltijas valstīs, savukārt Latvenergo koncerna tirgus daļa Baltijas saules paneļu tirgū ir aptuveni 8 %.