Latvijas zinātnieki saņem Gada balvas enerģētikā

21.decembrī Latvijas zinātnieki divdesmit otro reizi saņem Gada balvas enerģētikā, kuras 2020.gadā tiek pasniegtas attālināti. Latvenergo un Latvijas Zinātņu akadēmijas rīkotajā konkursā katra gada izskaņā par panākumiem enerģētikā notiek ilggadēju zinātnieku un arī jauno zinātnieku apbalvošana. 2020.gada A.Vītola balvu par izcilu devumu enerģētikā saņem Dr.habil.sc.ing. Pēteris Šipkovs.

Ar enerģētikas nozari ik dienu saskaras katrs Latvijas iedzīvotājs. Tādēļ, lai veicinātu nozares un zinātnes attīstību, izceltu izcilu jauno zinātnieku veikumu vai mūža devumu enerģētikā, 1999. gadā nodibināta AS „Latvenergo” un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Gada balvas pasniegšana zinātniekiem. Šis ir viens no galvenajiem nozares notikumiem, kas ļauj apkopot zinātnieku paveikto un atskatīties uz aizvadīto gadu. 2020. gadā laureāti tiek sumināti individuāli attālinātā režīmā.

Gada balvas laureātus videoierakstā sveica Guntars Baļčūns, AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs, un Dr.habil.chem., profesors Ivars Kalviņš, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents.

Galveno – profesora A. Vītola vārdā nosaukto Gada balvu par izcilu devumu enerģētikā 2020. gadā saņēma Dr.habil.sc.ing. Pēteris Šipkovs, kurš ir Fizikālas enerģētikas institūta Enerģijas resursu laboratorijas vadītājs, RTU Būvniecības fakultātes profesors, LZA akadēmiķis. Dr.habil.sc.ing. Pēteris Šipkovs enerģētikas nozarē strādā no 1971. Gada, un viņa zinātniskais darbs saistīts ar atjaunīgo enerģijas avotu izmantošanas problēmām, kā arī ar enerģijas efektīvas izmantošanas, apgādes un drošības jautājumiem. Zinātnieka devums enerģētikā ir projekti Izglītības un zinātnes ministrijā, darbs valsts pētījumu programmās, kā arī sekmīga jauno zinātnieku un studentu darbu vadīšana.

Guntars Baļčūns, AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs: “Latvenergo un Latvijas Zinātņu Akadēmijas Gada balvu enerģētikā pasniedzam vairāk nekā 20 gadus, suminot labākos zinātniekus, viņu ieguldīto darbu un pētījumus. Zinātnieku devums nozares attīstībā ir īpaši svarīgs, tādēļ novēlu visiem arī turpmāk jaunus un inovatīvus atklājumus, jo visa pasaule nākotnē vēlās dzīvot zaļā un ilgtspējīgā vidē.”

Dr.habil.chem., profesors Ivars Kalviņš, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents: “Profesora A. Vītola balva ir nozīmīga zinātnē un enerģētikā, kā arī man ir prieks, ka Latvenergo ir spējusi atbalstīt zinātniekus par sasniegumiem pētniecībā. Latvenergo un Latvijas Zinātņu Akadēmija vēlas, lai mums būtu vairāk spēcīgu zinātnieku doktoru, kuri strādā enerģētikas nozarē. Latvijas Zinātņu Akadēmija ir pateicīga par sadarbību un ceram, ka mūsu ekonomikas asinsrite, kas ir enerģētika attīstīsies sekmīgi un spēsim apbalvot lielāku skaitu ļoti labu darbu un viņu izpildītāju.”

Gada balvu par nozīmīgu devumu enerģētikā saņem Romalds Leveika par ilggadēju un sabiedriski aktīvu darbu enerģētikas nozarē Latvijā un Dr.sc.ing. Sandra Vītoliņa par zinātnisko darbu kopu, kas ietver divu grāmatu izdošanu, aktīvu pētniecisko darbību starptautiskos nozares projektos, kā arī valstiski svarīgās pētījumu programmās.

Gada balvas par panākumiem enerģētikā jaunajiem zinātniekiem saņem Dr.sc.ing. Miķelis Dzikevičs par darbu "Saules enerģijas akumulācija ar brīvi stāvošiem fāžu maiņas materiāliem"; Dr.sc.ing. Romāns Oļekšijs par darbu “Kombinētā cikla energobloku elektrisko iekārtu modernizācija darbības pielāgošanai mūsdienu elektroenerģijas tirgus prasībām”; Dr.sc.ing. Zane Broka par darbu "Patēriņa elastības izmantošana un novērtējums elektroenerģijas tirgos"; Dr.sc.ing. Kārlis Baltputnis par darbu “Lēmumatbalsta metodes, algoritmi un rīki elektroenerģijas tirgus dalībniekiem”; Dr.sc.ing. Ivars Zālītis par darbu “Modeļa parametru identifikācijas metodes pielietošana elektropārvades līniju pretavāriju automātikā”.

2020.gadā divi jaunie zinātnieki saņēma veicināšanas balvas: Dr.sc.ing. Jānis Mārks par darbu “Vibrāciju modelis mehānisko defektu noteikšanai lieljaudas transformatoru aktīvajā daļā" un Dr.sc.ing. Dmitrijs Soboļevskis par darbu "Energosistēmas darbību ietekmējošo procesu prognozēšana".

Gada balvas 2020 rezultāti