AS “Latvenergo“ atbalsts valsts mēroga kultūras pasākumiem 2019.gadā


Lai paplašinātu sadarbību ar ieinteresētajām pusēm un iesaistītu ziedošanas lēmumu pieņemšanā attiecīgo jomu ekspertus,  AS "Latvenergo"  finanšu līdzekļus kultūras jomā otro gadu pēc kārtas ziedo caur sadarbības organizācijas administrētu projektu konkursu. Par AS "Latvenergo" sadarbības partneri kultūras jomā izvēlēts nodibinājums "Valsts kultūrkapitāla fonds" (VKKF). Izvēle izdarīta, izvērtējot organizācijas pieredzi projektu konkursu administrēšanā, administratīvo kapacitāti, darbības mērogu, atpazīstamību un reputāciju, un sabiedriskā labuma organizācijas statusu.

Noslēdzies VKKF konkurss mērķprogrammā "Valstiski nozīmīgi pasākumi". Mērķprogrammas "Valstiski nozīmīgi pasākumi" mērķis ir atbalstīt Latvijas kultūras procesam nozīmīgu, ilglaicīgu pasākumu norisi, kas piesaista plašu mērķauditoriju un veicina Latvijas kultūrvides saglabāšanu un attīstību vietējā un starptautiskā kontekstā. Konkursā tika iesniegti 95 pieteikumi, pieprasītais finansējums 3 509 205.66 EUR, finansiālu atbalstu guva 53 pieteikumi, piešķirtais finansējums – 1 248 619 EUR.

AS "Latvenergo" šai programmai 2019.gadā ziedo 75 000 EUR, finansējumu piešķirot sešiem valsts mēroga kultūras pasākumiem:

  • Festivāls "Rīgas Ritmi 2019" – 20 000 EUR
    Festivāls "Rīgas Ritmi" kopš 2008. gada  ir vienīgais Latvijas mūzikas pasākums, kas reģistrēts starptautiskajā džeza asociācijā "Europe Jazz Network". "Rīgas Ritmi 2019" organizēs koncertus, meistarklases un latviešu mūzikas programmas, iesaistot Latvijas un ārvalstu mūziķus.  Festivāls "Rīgas Ritmi" ir kļuvis par vienu no Austrumeiropas centrāliem džeza mūzikas notikumiem.
  • Rīgas starptautiskais kino festivāls / RIGA IFF – 11 000 EUR
    RIGA IFF ir starptautiskas nozīmes festivāls Baltijas jūras reģionā, kas piekto gadu rūpējas par augstas kvalitātes kino pieejamību plašai auditorijai un kino zinātājiem. Festivāla mērķis ir kļūt par Latvijas un visa Ziemeļeiropas reģiona kultūrtelpas nozīmīgu notikumu.
  • Festivāls "LABA DABA" – 11 000 EUR
    Festivāls "LABA DABA" vienpadsmito gadu pēc kārtas realizēs starptautiski un Latvijā atzītu mūzikas un mākslas festivālu, kas apvieno bagātīgu dzīvās mūzikas programmu, mākslas programmu, programmu bērniem ar brīvdabas aktivitātēm, pieejamu un aktuālu dažādām vecuma grupām, kuras novērtē kvalitatīvas atpūtas iespējas brīvā dabā. Festivāls kļuvis par platformu Latvijas un ārzemju mākslinieku priekšnesumiem, viesizrādēm, instalācijām un dabai draudzīgu dzīvesveidu.
  • 27. Liepājas Starptautiskais Zvaigžņu festivāls – 11 000 EUR
    Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls 27 gadu laikā ir attīstījies un 2019.gadā piesaistījis jaunus solistus, instrumentālistus un vieskolektīvus. Programmā iecerēts atskaņot gan Rietumeiropas, gan krievu komponistu skaņdarbus.
  • 24. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls –  12 000 EUR
    24. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls ietver dejas izrādes, koncertus, vizuālās mākslas izstādes, kino seansus un meistarklases daudzās Latvijas pilsētās un reģionos. Festivāla mērķis ir paplašināt dejas mākslas iespējas Latvijā. Festivāls sniedz iespēju baudīt starptautisku baleta konkursu laureātu un pasaulē atzītu vadošo baleta solistu  māksliniecisko sniegumu.
  • XVI Kremerata Baltica festivāls "Dzintaru mūzika"–  10 000  EUR
    XVI Kremerata Baltica festivāls gadu gaitā apliecinājis savu nozīmīgumu Latvijas kultūras telpā. 2019.gads būs festivāla sešpadsmitais norises gads un ceturtais Dzintaru koncertzālē. Festivāla organizēšanas mērķis ir turpināt augstvērtīgas mākslas tradīciju – vijolnieka Gidona Krēmera dibināto festivālu Kremerata Baltica un sniegt iespēju jūrmalniekiem un Dzintaru koncertzāles apmeklētājiem baudīt starptautisku slavu ieguvušu mūziķu uzstāšanos.
Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv