Latvenergo 80 gadi - Staro Rīga 2019 objektā


Sagaidot 80. gadskārtu, Latvenergo svētku nedēļā piešķirs starojumu ar Daugavas straumes motīviem biroja ēkai Pulkveža Brieža ielā 12. Pirms 80 gadiem Daugava pirmo reizi iegrieza Ķeguma HES turbīnu un 1939.gada 15.oktobra vēlā vakarā Rīga pirmo reizi saņēma šajā spēkstacijā ražoto elektroenerģiju.

Šogad starptautiskā gaismas festivāla “Staro Rīga” tēma būs 4D jeb gaismas mākslas četras dimensijas – laiks, telpa, cilvēks un gaisma, ko festivāla mākslinieki interpretējuši, katrs vadoties pēc savas radošās ieceres. Savukārt Latvenergo koncerns šajā gadā atzīmē 80. jubileju un Daugavas HES ražotnēs saražotā elektroenerģija ik gadu palīdz iemirdzēties galvaspilsētai valsts svētkos.

Latvenergo biroja ēka Rīgā, Pulkveža Brieža ielā 12, no 15. līdz 18.novembrim katru dienu no 17:00 līdz 23:00 ne tikai būs izgaismota svētku noskaņās, bet uz tās sienas tiks atveidots arī video stāsts, kas vēstīs par enerģijas dzimšanu Daugavas dzīlēs. Gaismas festivāla laikā ikvienam pie Latvenergo ēkas būs iespēja ar viedajām tehnoloģijām izzīmēt un digitalizēt savu enerģijas vilni, un svētku noskaņās nodot to kā sveicienu sociālajos tīklos. Video stāsts ir inženiertehniskās un mākslas jomas kopdarbs, tā autori - radošais direktors Ilja Rižkovs, režisors Dmitrijs Maksimovs un grafiskais dizaineris Mihails Grigorjevs.

Mākslinieciskās koncepcijas vadmotīvs ir Daugavas straume, kas darbina HES hidroagregātus. Dzimstot enerģijai, tā rada iespējas jaunam sākumam un sniedz iedvesmu ik dienas. Tieši pateicoties iedvesmai un darbam, pirms 80 gadiem Daugava pirmo reizi iegrieza Ķeguma HES turbīnu. 1939. gada 15. oktobra vēlā vakarā Rīga pirmo reizi saņēma Eiropā modernākās spēkstacijas ražoto elektroenerģiju. Vienlaikus Ķeguma HES kļuva par Latvenergo koncerna un Latvijas enerģētikas šūpuli – 1939.gada 22.decembrī, nodibinot Valsts elektrības uzņēmumu "Ķegums", aizsākās vienotas energosistēmas izveide Latvijā.

Latvenergo sākotne ir aizrautība ar inženiertehnisko brīnumu. Ļaudis, kas paļāvībā enerģētikas nākotnei lika pamatus Ķeguma HES tālajā 1939. gadā, lika pamatus arī šodienas un nākotnes Latvijas vienam no stiprākajiem tautsaimniecības balstiem – enerģētikai. Bet, ja vēlaties uzzināt, kā rodas elektrība un kā tā ceļo no HES līdz pilsētām un lauku viensētām,  atnāciet, uzziniet un piedalieties!

Ivita Bidere
AS “Latvenergo”
Preses sekretāre
Tālr.: 67728809; 29279158
ivita.bidere@latvenergo.lv