Latvenergo aicina uzmanīties no viltus reklāmām

Sociālajos medijos facebook, instagram un youtube parādījušās krāpnieciskas reklāmas, kas, izmantojot Latvenergo logo un valsts amatpersonu vārdus, cenšas izvilināt personu datus, lai sazinātos un izkrāptu naudu.

Interneta vidē jau ilgstoši vērojami "investori", kas krievu valodā zvana un neuzmanīgiem lietotājiem piedāvā "steidzami un izdevīgi" ieguldīt naudu taču šoreiz krāpnieki savas reklāmas papildinājuši ar Latvenergo logo, fotogrāfijām, grafikām un video no mājaslapas, kā arī valsts amatpersonu foto un video materiāliem, lai šādi krāpnieciskās reklāmas padarītu ticamākas.

Tiek piedāvāta iespējas "ieguldīt" Latvenergo attīstībā, par to saņemot milzīgu peļņu, un komentāros jau atrodami ieraksti, ka pirmie ieguldītāji par dividendēm paspējuši iegādāties nekustamos īpašumus un dārgas automašīnas. Taču vienīgais, ko krāpnieki patiesībā piedāvā, ir konta iztukšošana.

Neuzmanīgiem interneta lietotājiem tiek piedāvāts ierakstīt mājaslapā personas informāciju, un tad ar potenciālo upuri sazinās "finanšu speciālists", kurš runā krievu valodā, visbiežāk zvana no ārzemju, atsevišķos gadījumos arī no Latvijas numura, piedāvājot ieguldīt naudu. Ja krāpniekiem sarunā tiek piedāvāts pāriet uz latviešu valodu, saruna tiek pārtraukta.

Aicinām sociālo tīklu lietotājus pievērst uzmanību tam, ka Latvenergo kā valstij piederoša kapitālsabiedrība publisko informāciju apliecina ar kontaktinformāciju un savu pārstāvju parakstiem. Latvenergo klientiem u partneriem domāta informācija vienmēr primāri ir publicēta koncerna mājaslapā un oficiālajos sociālo tīklu profilos, tāpat Latvenergo kā valsts uzņēmums savās komerciālajās reklāmās nekad neiesaistītu vēlētas valsts amatpersonas vai aktīvus politiķus.

Par to, pēc kādām pazīmēm digitālajā vidē atpazīt investīciju krāpniecību, var iepazīties Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv mājaslapā.

Latvenergo par šiem gadījumiem ir ziņojis Valsts policijai, Cert.lv, notiek aktīva sadarbība arī ar citām valsts institūcijām, par krāpnieciskajām reklāmām tiek nosūtīti ziņojumi sociālo mediju platformām, savos sociālo tīklu profilos esam publicējuši brīdinājumus par krāpniekiem, informācija nosūtīta arī Elektrum klientiem. Daļa šo krāpniecisko reklāmu pēc mūsu ziņojumiem tiek slēgtas, taču krāpnieki veido un publicē jaunas viltus reklāmas.

Tādēļ aicinām sociālo tīklu lietotājus būt uzmanīgiem!